Aile Hekimliği Sistemi adım adım ülke geneline yayılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Koray Arberk, aile hekimliği uygulamasına ülke genelinde halen 20 ilde devam edildiğini söyledi.

Arberk, 4 pilot ilden birisi olan Adana'da da uygulamanın pek yakında başlayacağını kaydetti.

İl Sağlık Müdürlüğü, Adana Tabip Odası ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi'nin ortaklaşa Seyhan Oteli'nde düzenlediği "Aile Hekimliğinde Son Durum" konulu sempozyumun açılışında konuşan Arberk, 2008'de 35 pilot ilin daha Aile Hekimliği'ne geçmesi için hazırlık çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Arberk, "Projenin ilde başarılı olmasında bu etkinliğin önemli katkısı olacak. Halihazırda ülke genelinde 3 bin 800 aile hekimiyle bu iş yürütülüyor. 20 ilde en fazla aile hekiminin bulunduğu il İzmir'dir. Uygulamada Adana ikinci il olacaktır." dedi.

ÇÜ. Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Figen Doran'da tıp eğitimde bilgi yükünün gittikçe arttığını ifade etti.

Sağlık sorunlarına disiplin temelli yaklaşımın çok yaygınlaşması, üçüncü basamak tedavi hizmetlerinin verildiği fakülte hastanelerinde yürütülmesinin tıp eğitiminin sorgulanması gereğini ortaya koyduğunu anlatan Doran, "Çünkü sağlıkta üçüncü basamak olan tıp fakültelerinde görülen hasta yapısı, öğrencinin gerçek hayatta karşılaşacağı hasta yapısıyla hiç benzememektedir. Öğrencilikte görülen hastaların toplumda pratisyen hekimin muhatap olacağı hasta profilinin ancak yüzde 1'ni oluşturduğu, çalışmalarla tepsit edilmiştir. Bu durum tıp eğitiminde paradigmaların değişimiyle sonuçlanmıştır." diye konuştu.

Tıp eğitiminde toplumun tüm mekanizmalarının kullanılması, edilgen öğrenme yöntemlerinden etkin öğrenme metodlarına geçilmesinin önemine işaret eden Doran, ÇÜ.'nün toplumun sağlık düzeyini yükseltecek nitelikli hekimler yetiştirmek için tıp eğitimini yeniden programladığını vurguladı.

ÇÜ.Tıp Fakültesi'nin sahada 5 sağlık ocağının hizmet verdiğini ve öğrencilerin son sınıfta buralarda yatılı olarak kaldığını anlatan Doran, özellikle koruyucu hekimlik konusunda tam bir donanımla yetiştiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da Türkiye'nin Aile Hekimliği uygulamasında geç kaldığını kaydetti.

Ülkenin bireylerin yüksek hayat standartlarını öngören sosyalizasyona ne zaman kavuşacağını merak ettiğini bildiren Durak, varoşlarda devletin kapısını, yeşil kartın bile nasıl alınacağını bile bilmeyen binlerce insanın yaşadığını dile getirdi.

Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi'de sağlığın her devirde devletin en temel hizmetlerinden biri olageldiğini söyledi.

1923'te kurulan 12 milyon nüfuslu Türkiye'de 6 milyon sıtmalı, 1 milyon 200 bin veremli, 500 bin trahomlu, 250 bin frengili hasta yaşadığını açıklayan Develi, şunları söyledi: "O günden bugüne gelindiğinde sağlıkta alınan mesafe çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Sadece bir yeşil kart sistemiyle ayakta tedavilerde önemli bir adım atılmıştır. Bu toplumu ciddi olarak rahatlatmıştır. Hayata geçmekte olan Aile Hekimliği Projesi'nin büyük faydalar sağlayacağını düşünüyorum. Fakat toplumun bu yeni yapılama hakkında tam bilgilendirilmesi lazım."

Sempozyoma, kaymamlar, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sağlık çalışanları katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber