Rektör adayından Siber Üniversite projesi

Haber Giriş : 10 Mart 2008 18:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Rifat Alpay, geliştirdiği siber üniversite modeli ile rektör adayı olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Alpay, bu yıl Haziran ayında yapılacak rektörlük seçimlerinde öğretim üyelerinin karşısına bir projeyle çıkmak istediğini, bu amaca yönelik olarak da siber üniversite modelini geliştirdiğini kaydetti.

Günümüzde iletişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucunda mevcut tüm bilgilerin yüzde 98'inin siber ortama aktarıldığını, geriye kalan çok küçük bölümün kağıt üzerinde kaldığını belirten Alpay, bu nedenle özellikle genç nüfus oranı yüksek ülkelerin siber eğitime yöneldiğini söyledi.

Alpay, özellikle Güney Kore, Tayland, Çin, Japonya ve ABD'de siber üniversite modelinin yoğun şekilde uygulandığını ve başarılı olduğunu belirterek, Türkiye'nin genç nüfus yapısı ve eğitime olan talebin artmasının bu sistemi kendilerinin de düşünmesi zorunluluğunu doğurduğunu kaydetti.

Öğretim üyesi olarak ülkede okumak isteyen tüm gençlere karşı sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Alpay, ?Türkiye'de her yıl 1,5 milyon öğrenci üniversite kapısında bekliyor. Çok az bir bölümü üniversiteye girebiliyor. Girenler de istedikleri bölüme giremiyor? dedi.

?YOKSULLAR EVDEN OKUYACAK?

Prof. Dr. Halil Rifat Alpay, buna paralel olarak Türkiye'de yoksulluk nedeniyle evinden çıkamayan 5,5 milyon kız bulunduğunu, erkek çocukların da kasabalardan, köylerden şehirlere eğitim için gelemediğini belirterek, şunları söyledi:

?Dolayısıyla uygulamak istediğim siber üniversite modeli ile gençlerin üniversiteye veya istediği bölüme girememe, yoksulluk gibi nedenlerle okuyamama sorunları ortadan kalkacak. Zaman ve kapasite sorunu kalmayacak. Sistem ile öğrenciler evlerinden veya iş yerlerinden isterse dünyanın herhangi bir köşesinden on-line olarak dersleri izleyebilecek. Öğretim elemanlarına ulaşabilme kapasitesi artacak. Öğrenci isterse gelip dersi dinleyecek, isterse uzaktan eğitime girecek, isterse hocayla birebir çalışacak. Üniversiteyi bitirmiş ikinci bir bölüm okumak isteyenler de yararlanabilecek. Bu sistem sayesinde öğretim üyesi de öğrenci de dünyanın herhangi bir noktasındaki üniversitelerin e-kütüphaneleriyle, e-kitaplarıyla, yayınlarıyla, siber ortamda bulunan bütün dokümanlara ulaşabilecek. Derslerin on-line olarak takip edilebilmesi, kayda alınıp tekrar tekrar dinlenebilmesi imkanını da sağlıyor. Ayrıca bu bir vitrin görevi görüyor. Hocanızın yapmış olduğu bütün çalışmaları bütün dünyanın görebileceği bir vitrine koyuyorsunuz. Hem öğretim üyelerinin tanıtılması hem de başka araştırmacılarla iletişim açısından bu çok önemli.?

?ÜNİVERSİTEYE KAYNAK SAĞLAYACAK?

Prof. Dr. Alpay, bu projenin üniversiteye kaynak bulmaya yönelik bir proje olduğunu, ne kadar fazla kişiye hizmet götürülürse, üniversiteye kazandırılacak kaynağın da o kadar artacağını ifade etti.

Artan kaynak ile öğretim üyelerinin gelirlerinin de artacağını belirten Alpay, ?Sistem ile milyonlarca insanın o öğretim üyesini tanıması, soru sorması mümkün olacak. Bilim adamlarının çalışmaları ulaşılabilir, kullanılabilir hale gelecek. Bir nevi fil dişi kuleyi ortadan kaldırarak üniversiteyi şeffaf hale getiriyoruz? dedi.

Alpay, uygulamalı eğitim yapılan bölümlerde planlama yapılarak öğrenci alınabileceğini, hukuk, iktisat gibi teorik dersleri ağırlıklı olan branşlarda ise hiç sınırlama olmadan öğrenci alınabileceğini belirtti.

Böylece üniversitenin olanaklarının en iyi şekilde kullanılacağını belirten Alpay, ?Bu gerçekleştiği takdirde Türkiye'de bir ilk gerçekleşecek. Bunu bir süre sonra diğer üniversiteler de izleyecek? diye konuştu.

PROJENİN MALİYETİ

Halil Rifat Alpay, Türkiye'de bazı üniversitelerde bazı bölümlerin uzaktan eğitim yaptıklarını, ancak bu uygulamanın siber üniversite olmadığını söyledi.

Rektör seçilmesi halinde bir yılda altyapıyı kurarak organizasyon oluşturmayı, ikinci yılda da tam kapasite olarak çalıştırmayı hedeflediğini belirten Alpay, ?Türkiye'de de artık teknoloji ucuzladı, ulaşılabilir hale geldi. Üniversite eğitiminde bu uyulama Türkiye'ye çağ atlatacak bir proje. Bu projeme oy istiyorum. Projenin maliyeti yaklaşık 10-12 milyon YTL? dedi.

Alpay, bu kadar hızlı gelişme karşısında hala üniversitenin belli klasik ortamlar içinde düşünülmesinin önüne geçilmesi ve eğitimin en ücra köşeye kadar ulaştırılması gerektiğini ifade ederek, toplumun da buna ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber