Emekli maliyeciyi sokağa çıkarmak için düğmeye basıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, emekli bürokratları vergi denetiminde kullanmak için düğmeye bastı. Konunun yasal altyapısını hazırlamak için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekleyen bir tasarıya ekleme yapılacak.

Yapılacak bir başka eklemeyle de maliyecilerin cebine para konulup alışveriş yaparak, fiş kesilip kesilmediğini denetlemeleri sağlanacak. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, "Her iki konunun yasal bir dayanağa kavuşmasının ardından fahri müfettişlerimiz işbaşı yapacak. Aynı şekilde 'paralı denetim' olarak da nitelendirdiğimiz uygulama başlayacak." bilgisini verdi.

Çalışanları fiş toplama eziyetinden kurtaran kanunî düzenlemeden sonra alışverişlerde belge alınmasının bir hayli azaldığı, bu durumun da suistimallere yol açtığı tespit edilmişti. Bu çerçevede önce öğrencileri örgütleyen Maliye, yeni ve radikal bir adım atıyor. Müfettişlerin cebine bir para konulacak ve alışveriş yapmaları istenecek. Bunun karşılığında işyerinin fiş kesip kesmediği kontrol edilecek. Ulusoy, yeni uygulamayla ilgili, "Memurumuzun cebine para koyacağız. Çıkacak, vatandaş gibi alışverişini yapacak. Fiş veriliyorsa problem yok, çıkıp gidecek. Ama fiş verilmiyorsa, fiş vermeyen işletme için 'ben maliyeciyim' diyerek, cezai işlem yapacak." açıklamasında bulundu.

Vergi borçlularının GSM operatörleriyle yapılacak anlaşma çerçevesinde kısa mesajlarla uyarılması da Maliye'nin gündeminde. Ancak uygulama için teknik altyapıya ihtiyaç duyuluyor. Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, "Bunun için yasal düzenlemeye gerek yok; ama burada da Mükellef Cari Hesabı'na geçmeliyiz. O konudaki çalışmalarımız da sürüyor. VEDOP-3 çerçevesinde bu da uygulamaya konulacak." ifadesini kullandı.

Maliye'nin vergi borçlusu mükelleflerin banka hesaplarına haciz koyması büyük yankı uyandırmıştı. Uygulamanın 'yeni' olmadığına vurgu yapan Mehmet Akif Ulusoy, "Bundan sonra da devam edeceğiz. Haciz listelerini topluca gönderdiğimiz için konu o kadar gündeme geldi. Devletin vergi alacaklarını tahsil etmek için yasaların bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz. Bu, aynı zamanda İdare'nin de bir görevi de. Uygulama dün vardı, bugün de var, yarın da böyle olacak." diye konuştu. Kaldırılacağı açıklanan Veraset ve İntikal Vergisi ile ilgili çalışmalarda ise son aşamaya gelindi. Ulusoy, bu düzenlemenin de yakında çıkacağını ifade etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber