Üniversiteler başörtülü öğrencilere kapılarını tekrar kapatıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2008 22:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
KTÜ, başörtülü öğrencilere kapılarını kapadı

Anayasa değişikliğinin ardından başörtülü öğrencilere kapılarını açan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Danıştay 8. Daire Başkanlığı'nın dün verdiği kararın ardından bugün başörtülü öğrencilere kapılarını kapattı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün "Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına'' ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı ''genelge'' olarak kabul ederek, oy birliği ile yürütmesini durdurmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylaması YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılması yönündeki talimatı sonrasında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde başörtüsü serbest bırakılmıştı. KTÜ yönetimi, Danıştay kararından sonra 25 Şubat tarihinde uygulamaya koyduğu başörtüsü serbestliğine bugünden itibaren son verdi.

16 günden beri üniversiteye başörtülü şekilde giren öğrenciler, Danıştay 8. Daire'nin aldığı karardan habersiz şekilde bugün yine üniversiteye girmek istediler. Kapıdaki güvenlik görevlileri üniversite yönetiminin talimatları doğrultusunda başörtülü öğrencileri içeri almadı. Yoldan gelen araçları tek tek durduran güvenlik görevlileri, başörtülü olan öğrencilere Danıştay'ın kararını hatırlatarak, kampus içerisine eskisi gibi girebilecekleri uyarısında bulundu. Başörtülü öğrenciler hiç ummadıkları bu durum karşısında şok yaşadı. Bazı öğrenciler başörtülerine açarak derslere girerken, bir çok öğrenci ise araçlardan inerek üniversiteye giriş yapmadı. 16 gün içerisinde iki farklı uygulamayla karşılaşan başörtülü öğrencilerin üzüntülü olduğu görüldü. Dün girdikleri üniversite kapısında bugün güvenlik görevlilerin uyarısıyla karşılaşan başörtülü bir çok öğrenci, en azından bugün derslere girmeyeceklerini belirtti.

Öte yandan KTÜ'de başlayan yasakla birlikte kampus girişindeki güvenlik görevli sayısındaki artış gözlerden kaçmadı. Kampus girişinde kaldırılan barikatlar, yasakla birlikte yeniden eski yerlerine yerleştirildi.

CİHAN Muhabirine açıklamada bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, 16 gün içerisindeki iki farklı uygulamanın mutlak surette bazı öğrenciler rahatsızlık duyabileceğini söyledi. Üniversite olarak yasaları uyguladıklarını dile getiren Özen, "Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp resmi gazetede yürürlüğü girmesinin ardından YÖK'ten bize bir yazı geldi. Gelen yazı doğrultusunda üniversitemizde başörtüsünü serbest bıraktık. Dünkü Danıştay 8. Daire'nin vermiş olduğu karar üzerine de başörtüsü yasağını yeniden uygulamaya koyduk. Yasal düzenlemeler neyi gerektiriyorsa biz onu uyguluyoruz." diye konuştu.

İki hafta içerisinde uygulanan iki farklı uygulamanın başörtülü öğrencilerde tramva oluşturup oluştumayacağı yönündeki soruya Rektör Özen şu cevabı verdi: "Herkesin bildiği gibi Anayasa'da yapılan değişikliklerin ardından YÖK'ün gönderdiği yazıyı bizim gibi uygulayan üniversitelerin yanında, uygulamayanlar da oldu. O dönemde Türkiye genelindeki başörtülü öğrenciler tramva yaşadı. Bizim üniversitede de iki haftada yaşanan uygulama, başörtülü öğrencilerde bir rahatsızlık oluşturacak, ama biz sadece yasaları uyguluyoruz. Bu arada öğrencilerimizin hoş görüsüne teşekkür ediyoruz. 15 gün önce sorun olmadığı gibi bugün de üniversitemizde sorun yok."(CİHAN)

Gaziantep Üniversitesi

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın türban uygulaması için yeni düzenlemeye gerek olmadığını belirten yazılı bildirisini rektörlüklere göndermesinin ardından türbanlı öğrencilerin dersliklere girebildiği Gaziantep Üniversitesi ve Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nde Danıştay karanının ardından türbanlı öğrenciler dersliklere alınmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın türban uygulaması için yeni düzenlemeye gerek olmadığını belirten yazılı bildirisini Danıştay 8. Dairesi, genelge kabul edip 'yetki yönünden' reddine karar vermesi üniversitelerde tutum değişikliğine neden oldu. YÖK Başkanı Özcan'ın bildirisinin ardından GAZÜ'de Fen Edebiyat Fakültesi'nin Tarih ve diğer bazı bölümlerinde türbanlı olarak derslere girilirken, aralarında Sosyoloji, İngiliz Dili Edebiyatı'nın da bulunduğu bazı bölümlerde ise türbanlı öğrenciler öğretim görevlileri tarafından derse alınmamıştı. Ancak Danıştay'ın aldığı karar sonrası türbanlı öğrenciler Gaziantep Üniversitesi'ndeki hiç bir dersliklere alınmadı. Binalara türbanlı giren öğrenciler tuvaletlerde türbanlarını çıkarıp dersliklere girdi. Bazı öğrenciler de türbanlı derse alınmadığını öğrenince kapıdan döndü. Güvenlik görevlileri, dersliklere tuvalette türbanını çıkarıp giren öğrencilerden görüntü alınmasına izin vermezken, türbanlı bir öğrenci, "Şu an bekliyoruz, yapacağımız hiç bir şey yok. Fakültelerin içine girip türbanı çıkarıp öyle derse giriyorduk. Zaten kim türbanının çıkarıp derse girmeyi ister ki? Türbanlı olarak giren yok. Şu an beklemedeyiz" dedi.

HARRAN'DA DA YASAK

YÖK Başkanı Özcan'ın bildirisinin ardından Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu Harita Kadastro Bölümü'nde türbanlı öğrenciler dersliklerde görünmüştü. Bugün ise Harran Üniversitesi'nin fakülte binalarının girişinde bulunan cam ve kapılarında, Rektörlük imzasını taşıyan kapalı ortamlarda türbanın yasak olduğunu içeren, 'Üniversitemizin kapalı ortamlarına türban ile girmek yasaktır' yazılarının hala asılı olduğu ifade edilirken, gazeteciler üniversite yönetiminin kararıyla güvenlik görevlileri tarafından kampüse alınmadı. Sabah erken saatlerde minibüs ve otobüsler ile üniversiteye gelen türbanlı öğrenciler, kampüs girişinde araçlara binen güvenlik görevlileri tarafından kapalı alanlara türbanlarıyla girmemeleri konusunda uyarıldı. Öte yandan, Harran Üniversitesi'nin Osmanbey, Eyyübiye ve Yenişehir Kampüsünün girişinde bulunan güvenlik görevlilerinin sayısının da artırıldığı görüldü.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nde kampüse serbestçe giren türbanlı öğrencilerin, dersliklere ve kapalı alanlara ise bu şekilde girmelerine izin verilmiyor. Üniversite kampüslerinde güvenlik görevlileri de sık sık kafeterya ve kapalı alanlarda türbanlı öğrenci bulunup bulunmadığını kontrol ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber