Postacı mektup yerine fatura getiriyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2008 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzaktaki sevgiliden, arkadaştan veya bir akrabadan gelen aşk, sevgi ve özlem dolu mektupları ulaştıran postacıların yolu, artık banka hesap ekstreleri, su, elektrik, doğal gaz ve telefon gibi giderlerin faturalarını getirdiği için gözlenmez oldu.

Geçmiş yıllarda haberleşmek, baş sağlığı veya özür dilemek, davet etmek, teşekkür sunmak, bayram, yılbaşı ve özel günlerde tebrik etmek amacıyla kullanılan mektuplaşma sistemi, haberleşme teknolojisindeki yenilikler son yıllarda giderek azaldı.

Artık haberleşmek, davet etmek, kutlamak veya özür dilemek için ağırlıklı olarak cep telefonu, kısa mesaj veya elektronik posta tercih edildiği için insanların sabırsızlıkla bekledikleri mektuplar ve yolları gözlenen postacılar adeta gözden düştü.

Haberleşme teknolojilerindeki değişimin yanı sıra ekonomik gelişmeler, zarfların içindekilerin de içeriğini değiştirdiği için postacıların yolları artık gözlenmiyor. Çünkü posta kutularını artık özlem dolu mektuplar, özel günlerde gönderilen tebrik kartlarının yer aldığı zarflar yerine, fatura, banka ekstrelerinin bulunduğu zarflar dolduruyor.

-PTT GENEL MÜDÜRÜ TURAL-

PTT Genel Müdürü Osman Tural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, özellikle cep telefonu ve internet kullanımı ve buna bağlı olarak elektronik postanın yaygınlaşması sonucu, özel haberleşme amaçlı mektup, posta kartları, tebrikler ve telgraf işlem hacimlerinde yıllar itibarıyla bir gerileme ve azalma meydana geldiğini bildirdi.

Ancak mektup işlem hacminin genel olarak sürekli bir artış trendi gösterdiğini dile getiren Tural, bunun sebebinin de ekonomik ve teknolojik gelişmelere paralel olarak mektupların niteliğinde meydana gelen değişme olduğunu vurguladı. Tural, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eskiden özel haberleşme amaçlı mektup sayısı oldukça fazla iken bugün ticari amaçlı mektup sayısı günden güne artmaktadır. Örneğin, 2006 yılında tebrik kartı sayısı 26 milyon 376 bin adet iken, 2007 yılında bu sayı 16 milyon 97 bin adede gerilemiştir. Öte yandan, banka hesap ekstreleri, GSM, telefon faturaları gibi ticari nitelikteki mektupların büyük çoğunluğunu oluşturduğu kayıtlı ve kayıtsız mektupların 2006 yılı işlem hacmi 931 milyon 636 bin adet iken, 2007 yılında yüzde 5 oranında artarak 979 milyon 716 bin adede yükselmiştir.''

Toplamda mektup postası gönderilerinin yıllar itibariyle sürekli artış gösterdiğini belirten Tural, 2003 yılında 926 milyon 417 bin adet olan gönderi sayısının 2004 yılında 953 milyon 650 bin adede, 2005 yılında 1 milyar 63 milyon adede, 2006 yılında 1 milyar 83 milyon adede, 2007 yılında da 1 milyar 122 milyon adede yükseldiğini bildirdi.

Osman Tural, ekonomik ve ticari gelişmelere paralel olarak bu artışın devam edeceği kanaatinde olduğunu söyledi.

PTT'nin, tüm kayıtlı gönderilerin, kabul, sevk ve teslim aşamalarının otomasyon sistemi üzerinden kayıt ve takibinin yapılması, müşteriler tarafından internet üzerinden gönderilerinin akıbetlerini takip edebilmelerini sağlamak amacıyla 2004 yılında ''Kayıtlı Posta Maddeleri Otomasyonu Projesini'' uygulamaya koyduğunu anımsatan Tural, bugün itibariyle tüm iş yerlerini bu sisteme dahil ettiklerini bildirdi.

Osman Tural, müşterilerin artık kayıtlı mektup postalarını ''www.ptt.gov.tr'' adresinden gönderilerinin takip ve kontrolünü yapabildiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber