İTÜ Deprem Bilgilendirme Grubu: Tehlike giderek artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Teknik Üniversitesi: Marmara ve İstanbul üzerindeki deprem tehlikesi devam ediyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Deprem Bilgilendirme Grubu, Marmara ve İstanbul üzerindeki deprem tehlikesinin devam ettiğini ileri sürdü.

İTÜ Deprem Bilgilendirme Grubundan Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Okan Tüysüz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saat 20.53'de Marmara Denizinde Çınarcık Çukurluğu'nun güneyinde meydana gelen depremin, beklenmekte olan büyük Marmara Depreminin de nedeni olan yamulmanın bir eseri olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Yapmış olduğumuz araştırmalar doğrultusunda, daha önce de açıkladığımız gibi, Marmara'da yamulma asimetriktir. Fayın güneyi, kuzeyine nazaran daha çok yamulmaktadır. Ancak, güneyde sürekli bir fayın olmaması dağınık bir deprem faaliyetine neden olmaktadır. Söz konusu deprem, daha önce Çınarcık Çukurluğu'nun güneyinde haritalamış olduğumuz normal fayların üzerinde meydana gelmiştir. Marmara ve İstanbul üzerindeki tehlike artarak devam etmektedir."

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise 17 Ağustos'tan beri geliştirdikleri sava işaret ederek, "Geçtiğimiz yıl olan depremlerde ve dün meydana gelen depremde görünen, Çınarcık'ın güneyinden Güney Marmara'ya doğru ilerleyen fayda gerilme meydana geldiğidir. Bu bölge riskli bölgedir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bu fayın güneye hareketinin, Adalara giden bir fayın olmadığını gösterdiğini ileri süren Üşümezsoy, "Gerilim, Çınarcık, Bozburun, İmralı, oradan da Mudanya'ya giden hattadır. Bu sebeple büyük bir İstanbul depremi beklemek doğru değildir. Bu hatta meydana gelecek deprem mutlaka İstanbul'da hissedilecektir, ama deprem ve fay hattı İstanbul'dan uzaklaşmaktadır" demişti.

İÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da bu bölgenin genelde deprem üreten, küçük depremler üreten bir bölge olduğunu belirterek, "Bunun arkasından büyük Marmara depremi olacak yorumu getirebilmek için hiçbir fiziki temel yok. Bu bölge için olağan bir deprem" görüşünü dile getirmişti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan da, "Bunun arkasından büyük bir deprem beklenmemektedir. 2008 ile 2015 yılları arasında bu bölgede bu tarz sarsıntılar meydana gelecektir. Beklenen İstanbul depremi de bu yıllar arasında olmayacaktır. İstanbul'u zaten çok büyük bir deprem beklemiyor" görüşünü kaydetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber