Burs dolandırıcılığında 2'si asker 4 kişi tutuklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2008 06:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'da, eğitim bursu sahteciliğine yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 13 kişiden 4'ü tutuklandı.

Konuya ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Fehmi Tosun tarafından sorgulanan 13 kişiden 4'ü, ''sahte resmi evrak tanzim etmek'' ve ''sahte resmi evrak kullanarak kamu kuruluşlarına karşı dolandırıcılık'' suçlarından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Diğer şüpheliler ise savcılıkça serbest bırakıldı.

İstanbul nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan, 2 askeri personelin de aralarında bulunduğu 4 kişi, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Soruşturma çerçevesinde, daha önce adliyeye gönderilen 5 kişiden 3'ü tutuklanmıştı.


Sahte öğrenci kimlikleriyle aile boyu burs almışlar

Hayali öğrencilerle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği burslardan 3 yılda 5 milyon YTL çeken şebekeyi, burs kimliğinde başkasının fotoğrafını gören bir üniversite öğrencisinin şikayetinin çökerttiği ortaya çıktı.

Yapılan incelemede vurgun paralarını gece aleminde harcayan şebeke lideri Osman E.'nin bütün aile fertleri üzerinden haksız olarak burs çektiği tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğimiz yıl eylül ayında burs başvurusu yaptı. Burs kazananlar listesinde adını gören öğrenci, belediyeye giderek burs kimliği ve banka kartını aldı. Evde kimlik ve banka kartına tekrar bakan öğrenci, kimlikteki fotoğrafın kendisine ait olmadığını görünce Büyükşehir Belediyesi'ne giderek durumu bildirdi. Belediye, öğrencinin kimlik bilgileri üzerinden başka bir kişinin de burs başvurusunda bulunduğunu tespit etti. Belediye, burs verilen öğrencilerin listelerini üniversitelere göndererek kontrolden geçirmelerini istedi. Yapılan incelemede 880 kayıttaki kişilerin üniversite öğrencisi olmadığı belirlendi. Belediye, bunun üzerine cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılığın talimatıyla Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri araştırma başlattı. İlk aşamada 3 yıllık burs kayıtları incelendi. Araştırma sonucunda binlerce kayıt üzerinden 5 milyon YTL'lik vurgun yapıldığı belirlendi. Kayıtların çoğunun İstanbul'da bile yaşamadığı, diğer illerde bulunan kişiler olduğu saptandı. 3 yıl içerisindeki büyük vurgunu ortaya çıkaran ekipler 2002-2005 yılları arasındaki kayıtları da incelemeye aldı. İncelemenin tamamlanmasıyla vurgunun boyutunun çok yüksek miktarlara çıkacağı kaydedildi. 13 kişilik şebekenin elebaşısı olarak gözaltına alınan Bahçelievler'de bir dershane öğretmeni Osman E. ile diğer 10 kişi cumhuriyet savcılığına sevk edildi. Zanlı Teğmen Fırat İ., bir astsubay ve er Mehmet Y. İstanbul Merkez Komutanlığı'ndan savcılığa gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber