Muhalif üyeler güvence aldıktan sonra YÖK Genel Kuruluna katılmış

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mart 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlere gönderdiği ?türbanlı öğrencileri derse alın? talimatının yürütmesini durdurmasından iki gün sonra toplanan YÖK Genel Kurulu öncesinde muhalif üyeler ile Özcan arasında ?türban restleşmesi? yaşandı. Muhalifler, üniversitelerde yaşanan gerginliği sona erdirmek amacıyla oluşturulan Yürütme Kurulu'nun üye seçimine de katılmadı. Bunun üzerine YÖK Başkanlığı, muhalifler arasında gizli oylamayla 2 kişiyi kurul üyesi olarak seçti.

Özcan başkanlığındaki toplantıya muhalif olarak bilinen genel kurul üyeleri Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ve Prof. Dr. Tunçalp Özgen mazeretleri nedeniyle katılmadı. YÖK kulislerinde, Danıştay kararının, kurulda oy çokluğuyla alınacak bir kararla aşılabileceğinin dillendirilmesi üzerine muhalifler toplantı öncesinde YÖK Başkanlığı ile irtibata geçti.

Özcan'ın talimatına bildiriyle yanıt veren 9 muhalif üyeden 7'si ?türban gündeme gelecekse toplantıya katılmayacaklarını? bildirdi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan ve muhalif olarak bilinen Prof. Dr. İsa Eşme, Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Fikret Şenses, Prof. Dr. Atilla Eriş, Prof. Dr. Mustafa İlhan ile Bülent Serim, Özcan'dan güvence aldıktan sonra kurula katıldı.

?İstifa' diyenlere kadro yok

Kurulda, üniversitelerin kadro kullanımlarının durdurulmasıyla ilgili YÖK kararı ele alındı. Bu yıl rektörlük seçimi yapılmayacak üniversitelere kadro verilmesi yönünde eğilim oluştu. Buna göre, ?YÖK Başkanı'nın istifasını? isteyen rektörlerin de aralarında bulunduğu 22 üniversiteye kadro verilmeyecek. Çoğu, AKP döneminde kurulan yeni üniversiteler kadrolarını kullanabilecek. Kadrolarla ilgili son karar 20 Mart'taki genel kurulda karara bağlanacak.

Toplantıda eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç döneminde kaldırılan Yürütme Kurulu'na üye seçildi. Yürütme Kurulu'na Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Prof. Dr. Durmuş Günay, Bakanlar Kurulu kontenjanından Prof. Dr. Halis Ayhan, Prof. Dr. Yekta Saraç getirildi. Kurul üyeliği için çoğu Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) kontenjanından üye olan muhalifler arasından aday çıkmadı. Bunun üzerine yeni atanan üyeler, Yürütme Kurulu'na ÜAK kontenjanından üye seçimi için gizli oylama yaptı. Seçim sonucunda Prof. Dr. Fikret Şenses ve Prof. Dr. Mustafa İlhan, Yürütme Kurulu üyesi oldu. Yürütme Kurulu, öncelikle üniversitelerdeki gerginlik ve kaos ortamının sona erdirilmesi için çalışacak.

Toplantıda, boş bulunan ikinci başkanvekilliği görevine ise TÜİK Başkanı Doç. Dr. Ömer Demir atandı. Öte yandan, Özcan'ın yarın Sabancı Üniversitesi'nde vakıf üniversitesi rektörleriyle buluşacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber