Unakıtan: Giderlerimizi sağlıklı vergi gelirleriyle karşılamamız lazım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2008 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Bu vatanı seviyorsak, giderlerimizi sağlıklı vergi gelirleriyle karşılamamız lazım. Yoksa sonu hüsrandır'' dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bir süre önce faaliyete geçen ''Vergi İletişim Merkeziyle (VİMER)'', yeni devreye giren ''Mükellefler Hizmetleri Merkezi'' için bugün bir açılış töreni düzenlendi.

Maliye Bakanı Unakıtan, törende yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak teknolojik alt yapının geliştirilmesine çok önem verdiklerini, bu çerçevede uluslararası kuruluşların yardımıyla çeşitli adımlar attıklarını belirtti.

Gerçekleştirdikleri yeni sistemlerle risk analizleri yaptıklarını ve elde edilen verilerle, eski ve yeni işleri kıyasladıklarını kaydeden Unakıtan, bu şekilde daha etkili ve iyi netice veren uygulamalarda bulunduklarını ifade etti.

Bu çalışmaların sonucunda denetimlerde de etkili olduklarını kaydeden Unakıtan, geçen yıl, denetim sonrası başvurulan uzlaşmalarla devletin kasasına 2 milyar YTL ek vergi girdiğini anlattı.

-''GÜLERYÜZLÜ OLUN''-

Vergiyi vatandaşın ödediğine dikkat çeken Unakıtan, bu nedenle, idareyle, vatandaşın diyaloğunun çok iyi olması gerektiğini vurguladı. Vergi idarelerinin artık asık suratlı kişilerin görev yaptığı ve vatandaşın korktuğu yerler olmadığını da belirten Maliye Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Buralar, güler yüzle hizmet verilen ve vatandaşın sorununa çözüm bulunan yerlerdir. Gelir İdaresi bir nevi mahkemeler gibidir. Mahkemeler nasıl tarafsız karar veriyorsa, Gelir İdaresi de öyledir. İdare, hem mükellefin, hem de devletin hakkını koruyacak. (Ben devleti koruyayım, mükellefe zulüm yapayım...) Yok öyle artık. Eskiden varsa da artık yok. Bunu yaptığımızda, vergi toplamada da etkinlik artıyor. Çünkü, mükellef idareye güveniyor.

VİMER çalışanlarına da ''Telefonda yüzünüzü görmüyorlar, ama sesinizden bellidir. Sakın mükellefle kızgın kızgın konuşmayın'' uyarısında bulunan Unakıtan, vatandaş, sözleriyle kızdırsa bile Maliye çalışanlarının onlara sabır ve tahammül göstermesini istedi.

Unakıtan, bu konuda da şöyle konuştu:

''Öyle mükellefle konuşuyorsunuz ki, karşılığında para alıyoruz para... Mükellefle sakın kızgın kızgın konuşmayın. Dış piyasaların toz duman olduğu bir ortamda, bizim mükellefimiz para kazanıyor, sonrada gelip vergisini ödüyor. Bu öyle kolay bir iş değil. Bunu yapmayana kolay gelir. Davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş. 3 kişi çalıştırın da görelim bakalım?...

Ama mükellefiyetini yerine getirmeyenleri tabii takip ediyoruz. Vergiden kaçmaya, kaçınmaya çalışanları, bu teknolojiyle çok kolay yakalıyoruz. Sakın o yollara tevessül edilmesin.''

Unakıtan, vatandaşları da alışverişlerde fatura ve fiş almaya çağırdığı konuşmasında, bunun bir vatandaşlık borcu olduğunu hatırlattı.

Unakıtan, kayıtdışıyla mücadele için ayrı bir platform meydana getirildiğini, bu amaçla Başbakanın başkanlığında ayrı bir toplantı yapılacağını da bildirdi. Unakıtan, bu şekilde kayıtlı ekonomiye geçişin bir devlet politikası haline geldiğini söyledi.

-İKİ MİLYON KİŞİYE CEVAP VERECEKLER-

Maliye Bakanı, çeşitli vergi uygulamaları hakkında bilgi verirken de, VİMER'in yılda 2 milyon kişiye cevap vereceğini belirtti.

Eskiden vergi dairelerinde kuyruklar oluştuğuna, beyannamelerin son gün verilip, vergilerin son gün yatırıldığına işaret eden Unakıtan, ''Bu nedenle, görevliler bayılırdı. Ben damdan düşenim, orayı bilirim. Şimdi bunlar kalktı. Vatandaş beyannamesini tık diye elektronik ortamda veriyor. Eskiden parayı çantaya koyup, vergi dairesine giderdi. Yolda çaldırmakta var... Şimdi oturduğu yerde vergisini ödüyor'' açıklamasında bulundu.

Unakıtan, bu tür hizmetlerin daha da yaygınlaşacağını ifade etti.

Bu arada, Maliye Bakanı, Vergi İletişim Merkezi için ''444 0 189'' numarasının aranması gerektiğine dikkat çekerek, ''Ben ezberledikten sonra herkes bunu ezberler. Bu işleri beceren bir adam değilim ama gayet kolay bir numara'' diye espri yaptı.

-GELİR İDARESİ BAŞKANI ULUSOY-

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy da konuşmasında, VİMER'in bilgi teknoloji sistemlerinin en gelişmişlerinden birisi kullanılarak devreye sokulduğunu söyledi.

Vergi sistemindeki yapısal sorunların giderilmesi ve Gelir İdaresinin çağdaş bir yapıya kavuşturulması için pek çok çalışma yapıldığını kaydeden Ulusoy, Mükellef Hizmetleri Merkezinin de vatandaşın vergi dairesine gitmeden sorunlarının halledeceği bir yer olacağını kaydetti.

-VATANDAŞA 10 SANİYEDE HİZMET-

Gelir idaresi Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Nazmi Karyağdı da VİMER ve Mükellef Hizmetleri Merkezi hakkında bilgi verdi.

VİMER'in hafta için 09.00 ile 19.00 saatleri arasında hizmet verdiğini kaydeden Karyağdı, VİMER Bilgi Merkezinde vatandaşlar için 1.100 değişik soruya yanıt hazırlandığını ifade etti. Karyağdı, telefonda anında yanıtlanamayan soruların da en geç 72 saat içinde cevaplandığını bildirdi.

Karyağdı, gelen telefonların yüzde 80'nine 10 saniye içinde yanıt verildiğini de vurguladı.

Strateji Geliştirme Başkanı, Mükellef Hizmetleri Merkezinde de, ''Mükellefiyet ve borcu yoktur'' yazılarının temin edilebildiğini, vergi beyannamelerinin doldurulmasında da vatandaşa yardımcı olunduğunu anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber