Türkiye'nin en ünlü hakimi emekli oldu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Mart 2008 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz'in baktığı davalardan bazıları: Danıştay saldırısı, Sivas, Hizbullah ve Fetullah Gülen

Ömür ÜNVER / ANKARA

Hizbullah davasından Neşter operasyonu ve Danıştay saldırısına kadar Türkiye'nin en önemli davalarına bakan hakim Mehmet Orhan Karadeniz, 33 yıllık meslek hayatına dün nokta koydu. Karadeniz en zorlandığı davaları ve emeklilik planlarını VATAN'a anlattı

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, dün resmen emekliye ayrıldı. Hakimlikten önce 10 yıl da öğretmenlik yapan Karadeniz, duruşmalarda sert bir görüntü çizmesine rağmen öğretmenlikten gelen bir alışkanlıkla sanıklara şefkatle yaklaştığını söylüyor. İşte ünlü davaların hakiminden 33 yıllık meslek hayatının kısa bir özeti:

Kızgınken karar vermedim

?Sanıklar yaramazlık yaptıklarında, yani duruşmanın düzenini bozmaya kalkıştıklarında bir baba şefkatiyle yaklaşmaya çalıştım. Kimseyi kırmak istemedim. Duruşmada sinir bozucu hareket ve söylemler içine giren sanıklar olmuştur. Sinirli olduğum zaman asla karar vermedim. Çünkü sinirliyken farklı kararlar verilebilir. Ancak ben adli hata yapmak istemem.?

?Yaptığımız iş kolay bir meslek değil. Tabii ki rüşvet ve başka ahlaksız tekliflerde bulunacaklar olacaktır. Ancak hakim olabilmek için önemli vasıflar gerekir. Hakimin ruhu bağımsız, vicdanı hür olacak. Bu yoksa mutlaka etki altında kalır. Gerekirse ölümü, sürülmeyi göze alacak. Hakim oturduğu kalktığı kişilere dikkat edecek, hiç kimseye fırsat vermeyecek. Hakimlik etiketini herkes taşır ama ağırlığını taşımak önemli.?

Önemli kararlar verdim

?Meslek hayatımda çok önemli kararlar verdim. Ne devletimden ne de milletimden tepki gelmedi. Baskı girişiminde bulunmak isteyen kişilerle benim görüşmem mümkün değil. Böyle bir şey sormaya kalkanı odamdan atarım. 'Sen benim yargı bağımsızlığımla nasıl oynarsın'diye izin vermem. Görev sürem boyunca milletimin verdiği emiri (yani kanunları) yerine getirdim. O yüzden vicdanım rahat.?

Üzerime ne iftiralar atıldı

?Ankara'da görev yaptığım 12 yıl boyunca evden adliyeye, adliyeden eve gittim. Bana iftiralar atıldı. Sağ basın da, sol basın da üstüme geldi. Benim fotoğrafımı çete liderleriyle birlikte manşetlerde kullandılar. Ailemin rahatsızlığı bir yana, benim vicdanen rahatlamam gerekiyordu. Bu nedenle o gazete haberlerini de toplayıp Adalet Bakanlığı'na bir dilekçe ile kendimi ihbar ettim. Müfettişler geldi, 10- 15 gün burada çalışma yaptı ve aklandım. Yoksa burası iğneli bir koltuk, burası adama batar. Sanığın yüzüne bakamaz olursun.?

Ölümden korkmuyorum

?Emeklilik hayatım zor geçecek. Bütün örgütlerin hedefiyim. Ben ölümden korkmuyorum. Korksam zaten 18 yıl bu görevi yapamazdım. Emeklilikteki en büyük idealim, Allah'ımla baş başa kalmak, noksan kalan ibadetimi yapmak. Ayrıca ben köyümden kopmadım. Annemden kalan fındık bahçemde fındık üretimi yapıp, kuzu, tavuk yetiştireceğim.?

14 yIl DGM baŞkanlIĞI yaptI

Mehmet Orhan Karadeniz, 1990 yılında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne atanıp 6 yıl başkanlık yaptı. Ardından, 1996'da atandığı Ankara DGM'de 2004 yılına kadar başkanlık görevini sürdürdü. DGM'ler 2004'te kapanınca yerlerine kurulan özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığına getirildi.

Hangi davalara baktı?

n Eski DEP milletvekillerinin yargılandığı dava

n Sivas davası

n Beyaz Enerji davası

n Hizbullah ana dava

n Akın Birdal suikastı

n Neşter Operasyonu davası

n Çankırı Valisi'ne suikast davası

n Umut davası (Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy cinayetleri)

n Fethullah Gülen davası

n Danıştay saldırısı

n Cumhuriyet gazetesine saldırı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber