İHD: Kapatma davası, Türkiye'de demokrasinin yaşam bulamadığının göstergesi

Haber Giriş : 17 Mart 2008 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

? İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkesinin yaşam bulmadığının göstergesi olduğunu kaydetti.

İHD Genel Başkanı Öndül yaptığı açıklamada, siyasi partilere kapatılan alanların bulunduğunu ve bu alanlarda ifade özgürlüğünün koruma altında olmadığını savundu. Öndül, ?Bu alanlardan birisi din ve inanca dair alan. Laiklik ilkesinin resmi algısı, bu konuda düşünmeyi de fikir üretmeyi de yasaklıyor. Ya da, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın varlığı ve anayasal kurum oluşu tartışma konusu yapılamıyor. Ya da Kürt, Ermeni sorunları konusunda devletin güvenlik bürokrasisinin çizdiği çerçevenin dışında düşünme, düşünce açıklaması yaptırım altına alınıyor. Veya ordu/siyaset ilişkisi tartışılamıyor? dedi.

Hukukun üstünlüğü ilkesinin bağımsız ve tarafsız yargı yapılanmasını ve kültürünü gerektirdiğini belirten Öndül, şunları kaydetti:

?İdeolojik ve siyasi olarak kendisinin taraf olmasında hiçbir sakınca görmeyen, tersine bununla övünen yargının da, insan hakları ve özgürlüklerini, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerini ihmal edebileceği ya da bizzat karar pratikleriyle ihlal edebileceği açıktır. İnsan hakları ve özgürlüklerine, hukukun üstünlüğü ve demokrasiye bütüncül bakılmalıdır. Kozmetik değişiklikler değil, insan hakları hukukuna uygun gerçek hukuki reformlar gerçekleştirilmelidir. İnsan haklarına ve özgürlüklerine, AB sürecinde olduğu gibi, devletin dış politikasında kullanılacak araç olarak değil insanlar, yurttaşlar için amaç olarak bakılmalıdır."

Siyasi partiler kapatılarak demokrasi inşa edilemeyeceğine ve siyasi partileri kapatma pratiğinin o ülkenin hukukunu ilerletmeyeceğine dikkat çeken Öndül, ?Çözüm, yasaklama ve kapatma rejimlerinde değil, daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlükler rejiminde aranmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber