Öğretmene 'Sayın Valim' genelgesi

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim sistemindeki çarpıklıklar 2004 - 2005 eğitim-öğretim yılının başında da kendisini gösterdi. Yurdun her yanındaki okullarda yaşanan ölümler, deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılan okullar velileri, öğrencileri ve öğretmenleri çileden çıkarırken; bardağı taşıran son damla Niğde Milli Eğitim Müdürü H. İbrahim Yaşar'ın Vali adına imzaladığı ve "Protokol ve nezaket kuralları" adı altında İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne yolladığı yazı oldu.

Niğdeli bir grup öğretmen, nezaket kuralları dayatmasının "Monarşist" ve "Baskıcı" sistemin göstergesi olduğunu vurgulayarak, baskıcı tutumun eğitim sistemi üzerinde de hakim olduğunu söyledi.

Genelgeneden dikkat çeken bazı maddeler:

- Yazının 4. maddesinde üst, asttın makamına geldiği zaman makam koltuğuna istediği zaman oturabilir. Onun göstermesi gerekmez.

- 5. madde de belirtildiği gibi Amirle el kol haraketleri ile konuşulmaz. El kol kaldırılmaz esas duruşta durulur.

- Amirin odasında özellikle bacak bacak üstüne atılamaz. Bacaklar, dizler birleştirilerek oturulacaktır.

- Amir, astına "Memun oldum, teşekkür ederim" şeklinde bir beyanda bulunduğunda astın dışarı çıkması, konuyu fazla uzatmaması gerekir.

- Kurum çalışanları, Amir geldiğinde çay, kahve gibi ikramları bizzat kendisi sunar. Amirlerine "Ne arzu edersiniz" diye sorar.

- Astlar, amirine "Efendim izin verirseniz bir konuyu arz edeceğim" diyerek söz almak için izin ister.

- Üst ile astların el sıkışması icap ettiğinde ast önce uzatmaz. Üstün el sıkışmak üzere elini uzatmasına ast aynı şekilde karşılık verir.

- Görüşme sırasında amirin masasına el konmaz.

ALAADDİN DİNÇER: Genelge derhal geri çekilsin!

Eğitim- Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer BİRGÜN'e yaptığı açıklamada, militarist ve baskıcı bir genelgenin kabul edilemeyeceğini belirterek derhal geri çekilmesini talep etti. Dinçer. "Bu halen memurunu kul mantığıyla gören, bir anlayışın yansımasıdır. Derhal bu genelge geri çekilmelidir. Dünya hangi konuları konuşuyor, Niğde'de neler oluyor. Bunları kabul etmek mümkün değildir. Biz bunu tamamamen otoriter monarşik, bir kafa yapısının sonuçları olarak değerlendiriyoruz. Ve genelgenin geri çekilmesini talep ediyoruz. Bu çağda bu dönemde bu tür anti-demokratik genelgeler önümüzdeki sürecin demokratikleşme konseptini kavramaktan uzaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber