AKP'nin oyları artış gösterdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Mart 2008 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SHOW TV ANKETİ

AKP'nin oyları artış gösterdi

Anayasa Mahkemesi'nde açılan AKP'nin kapatılması davası seçmenleri de dalgalandırdı.

Show TV, "Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz" anketi düzenledi. Cep telefonlarından atılan SMS'lerle gerçekleştirilen ankete 264 bin 840 kişi katıldı.

Sonuçlar, dün akşamki Ana Haber Bülteni'nde Ali Kırca tarafından açıklandı.

Ankete katılanların yüzde 70'i AKP'yi tercih etti. Son seçimlerde bu partinin oyu yüzde 46.5'ti.

Ankete göre, CHP yüzde 18, MHP de yüzde 6 oranında oy aldı.

Eyüp 4. Noteri Başkatibi Mehmet Özmen de anketi takip etti. (İSTİHBARAT)


Başsavcı davaya zorlandı belki

Devletin içine sızmış bir çeteleşme ile mücadele ediyoruz. Ergenekon soruşturmasından bahsediyorum. Sayın Başsavcı da yönlendirildi belki, dava açmak konusunda zorlandı

KÜLTÜR Bakanı Ertuğrul Günay, Yargıtay Başsavcısı'nın AKP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyu değerlendirdi. İddianamede Cumhurbaşkanı'nın suçlanmasının Başsavcı açısından ?görev suçu? olduğunu söyleyen Günay, bu ?vahim durum? nedeniyle, Anayasa Mahkemesi'nin iddianameyi reddetmesi gerektiğini savundu.

SUÇLAMALAR ?SUÇ' DEĞİL

Günay, NTV'de MHP'nin ?Partiler değil siyasiler cezalandırılsın? önerisini şöyle yanıtladı: ?Kişilerin suçu yok. İddianamede yer alan iddiaların hiçbiri hukuki kovuşturma konusu olmadı. Hiçbiri teker teker suç oluşturmayan iddialar, alt alta konmuş, iddianame oluşturulmuş.?

Günay, asıl önemli olanın, bu iddianameyle önemli tartışmaların önünün kesilmesi olduğunu savunarak, ?Bundan kastım Ergenekon soruşturmasıdır. Devletin içine sızmış bir çeteleşme ile mücadele ediyoruz. Hukuk devletini kurmak için devletin yapması gereken bu büyük hesaplaşma, gerçi bir yandan sürüyor, ama kamuoyunun gözünden kaçtı? dedi.

BİRTAKIM TELKİNLER VAR

Ertuğrul Günay, ?Başsavcı mı gözden kaçırdı? sorusu üzerine, ?Başsavcı'yı kastederek söylemiyorum ama, olaylar öyle gelişti ve geliştirildi ki Sayın Başsavcı da yönlendirildi belki, dava açmak konusunda zorlandı. İnsanların kararlarını oluşturan birtakım telkinler var. Bütün bunlar başka bir gündemin oluşmasına yol açar, zaman zaman bizim parti de katkı yapmış olabilir? yanıtını verdi.

Danıştay davasının dosyada işi ne?

KÜLTÜR Bakanı Günay, Çanakkale'de de gündeme ilişkin ilginç demeçlerini sürdürdü. Günay şunları söyledi: ?Dünyada kriz söylentileri varken Türkiye bu badireden herhangi sıkıntıya uğramadan yürüyor gidiyordu. Ama bazı çevreler ne yazık ki bu gidişten mutlu olmuyor. Haklı haksız, bilerek bilmeyerek, bazı tuzaklara, engellemelere araç oluyor. Bazıları Atatürk'ün adını istismar ediyor, biz eserlerine sahip çıkıyoruz. Halka sırtını dönerek cumhuriyete sahip çıkılabilir mi? Halkın değerlerini küçük görerek, inançlarından korkarak, giyimini aşağılayarak cumhuriyetçi olunabilir mi??

İDDİANAME GAYRICİDDİ

Günay, ?Örneğin Danıştay saldırısı bir komplo olarak neredeyse çeşitli boyutlarıyla ortaya çıkmışken, bu dava sırasında söylenmiş bazı sözleri bile AK Parti aleyhinde delil yapma gibi bir gayret var? dedi.

Günay, şöyle konuştu: ?AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili iddianame çok ciddiye alınmaz bir iddianame. Cumhurbaşkanı bile dahil edilmeye çalışılmış. Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye'yi temsil ederken, yabancı ajanslarla bir masada oturduğu sırada, kendi ülkesinde kendisi hakkında böyle saçma sapan bir dava açıldığı iddiası masanın üzerine getirilmiştir.?

Darbe öven hukukçular

DEMOKRATİKLEŞME sürecini baltalamaya çalışan mekanizmaların olduğunu söyleyen Günay, Yargıtay Başsavcısı'ndan birkaç gün önce Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın 27 Mayıs'ın darbe değil, devrim olduğunu savunan açıklamalarına dikkat çekti. ?Darbeleri övgüyle anlatan hukuk insanları bulunduğunu? söyleyen Ertuğrul Günay, ?Bunlar belli makamları etkiliyor. Başsavcı'nın önüne de birtakım haberler geliyor. Bu da etkili yerlere bazı telkinlerin ulaşabildiğini gösteriyor? diye konuştu.

Ertuğrul Günay, eski partisi CHP'nin, kapatma davasına ilişkin tavrına da dikkat çekti; parti kapatma girişimlerini destekleyen veya onaylayan çevrelerin bundan hep zararlı çıktığını belirterek ?CHP'nin tavrı da kendine zarar verecek? dedi.

AVRUPA KONSEYİ

Endişe duyuyoruz

AVRUPA Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, AKP hakkında açılan kapatma davasından ?endişe duyduğunu? bildirdi. Davis, yaptığı yazılı açıklamada, ?demokrasilerde siyasi sorunların, seçimle çözüldüğünü? belirterek, ?hükümet politikaları ve siyasi görüşlerin, medya ile parlamentoda tartışmaya açık olması gerektiğini? kaydetti. Davis, yasaların, görüşlerin açıklanmasını ve tartışmaların yapılmasını engellemek yerine, cesaretlendirmesi gerektiğini ifade etti.

AB DÖNEM BAŞKANLIĞI

Demokrasi ile çözün

AB Dönem Başkanlığı, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın, ?Türk halkının son seçimde ortaya koyduğu iradeye saygılı şekilde en yüksek demokratik standartlara uyularak? sonuca bağlanması umudunu dile getirdi. Dönem Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kuvvetler ayrılığının ?demokratik toplumların temel prensibi? olduğu vurgulanarak, buna saygı gösterilmesi istendi. Davanın AB katılım süreciyle ilgili gerekli reformlara verilen dikkati dağıtmaması gereğine işaret edilen açıklamada, gelişmelerin yakından izleneceği ifade edildi.

ALMAN BASINI

TC köklerine dinamit

ALMAN gazetesi Westdeutsche Allgemeine, ?Kaygan zeminli demokrasi? başlığını taşıyan başyazısında, AKP'nin kapatılması başvurusunu ele aldı.

Gazetedeki yorum şöyle: ?Yasaklama sadece iktidara yönelik değildir, Türkiye Cumhuriyeti'nin köklerine de dinamit koymaktır. Erdoğan'ın başörtüsü politikası hakkında herkes istediği gibi düşünebilir; Türkiye'yi İslamlaştırmak amacını taşıyan ?gizli bir ajandası olduğu' iddia edilebilir. Ancak demokrasi eğer bu durumla başedemeyecek kadar güçsüz ve kaygan zemine dayanıyorsa, parti yasaklamak da çare olmayacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber