Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı reflü habercisi olabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Boğazda takılma ve yabancı bir madde varmış hissi, yutkunma güçlüğü, sık boğaz ağrısı, aralıklı veya sürekli ses kısıklığı ve diğer ses problemleri, boğazda yabancı bir madde veya şişlik varmış hissine bağlı sık sık boğaz temizleme alışkanlığı ve nedeni bulunamayan müzmin öksürüğün reflünün habercisi olabileceği bildirildi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Uslu, "ağız boşluğunun arka kısmındaki 'yutak' denilen bölgenin doku şişkinliği" olarak adlandırılan faranjitin, sadece mikroplara bağlı olarak ortaya çıkmadığını, sigara, hava kirliliği ve geniz akıntısının da hastalığın nedenleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Gözden kaçan bir diğer faktörün de tıp alanında "larengo farengeal reflü" denilen bir hastalık olduğuna işaret eden Uslu, mide içeriğinin aralıklı olarak yemek borusuna ve daha üst bölgelere kaçarak rahatsızlık yarattığı bu hastalıkta, belirtilerin hastaların önemli bir kısmında midede değil, dolaylı şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Belirtilerin midede ortaya çıkmamasının nedeninin, tahrişe yol açan asidin yemek borusunda çok uzun süre kalmamasından kaynaklandığını kaydeden Uslu, "Ancak asit, daha hassas olan gırtlak ve boğaza yükseldiğinde bu bölgeler kolayca tahriş olur. Bunun sonucunda da mide ve yemek borusuyla ilgili şikayetler olmadan ses ve boğazla ilgili şikayetler ortaya çıkar" diye konuştu.

Tedavinin çoğu kez gastroenteroloji bölümüyle birlikte düzenlendiğini belirten Uslu şunları kaydetti:

"Hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra kahve, çay, kafeinli-kolalı meşrubatlar, çikolata, baharatlı, yağlı ve acılı gıdalardan uzak durulması, çiğ sarımsak, soğan ve midede yanmaya yol açan besinlerin tüketilmemesi, az ve sık beslenilerek midedeki gerginlik ve asit salgısının azaltılması, varsa fazla kilolardan kurtulunması, sigara ve alkol kullanılmaması, bol su içilmesi, yemekten hemen sonra yatılmaması önerilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber