Ankara'da ekmeğe 3 ay daha zam yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 11:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'da fırıncılar ekmeğe yüzde 10 zam yapmaya hazırlanırken, başta un olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışa rağmen Başkent'te Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı fırıncılar, Mayıs ayı sonuda kadar zam yapmama kararı aldı.

ATO Başkanı Sinan Aygün, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını belirterek, "İstanbul'un ardından Ankara'da da zam olur mu endişesi yaşayan vatandaşlarımız rahat olsunlar. Yaklaşık iki ay önce kamuoyuna, Mayıs sonuna kadar ekmeğe zam yapmama sözü vermiştik. Sözümüzün arkasındayız. Mayıs sonuna kadar zam yok" dedi.

Girdi fiyatlarındaki artışın ekmek zammına zorladığını ancak üç ay daha direnmeye kararlı olduklarını ifade eden Aygün, şunları kaydetti: "Un ve doğalgaza yapılan zamlar ile toplu sözleşme gereği fırın işçilerinin maaşlarına yapılan zamlar ekmek maliyetlerini artırdı. Mayıs sonuna kadar zam yapmayacağımızı açıkladığımız tarihte, yani iki ay önce bir çuval ekmeklik unun fiyatı 40 YTL idi. Bugün 48 YTL. Ama biz maliyetler artmasına rağmen bunu Mayıs sonuna kadar tüketicimize yansıtmayacağız." Kuraklık nedeniyle un fiyatlarının daha da artabileceğine dikkati çeken Aygün, "Bu yıl buğday rekoltesininin geçen yıla göre daha da düşeceği tahmin ediliyor. Rekolte düşerse unun çuval fiyatı 60 YTL'yi bulur. Bu da unlu mamuller sektöründe büyük sıkıntı yaratır" diye konuştu.

ATO Başkanı Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan lüks tüketim haricinde fırıncılara sadece ekmek yapımında kullanılmak kaydıyla un tahsisi yapılması isteklerini de yineledi. Geçmiş dönemlerde belediyelerin ekmek üretimi yapan fırıncılara un tahsisi yaptıklarını hatırlatan Aygün, "Un tahsisi yapılırsa fırıncımız da ekmeğe zam yapmak zorunda kalmaz. Vatandaşımız da mağdur olmaz" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 5 Mart'ta Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde değişiklik yaparak, halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartını getirdiğini hatırlatan Aygün, TOBB, ticaret odaları ve esnaf kuruluşlarının görüşü alınmadan yapılan bu değişikliğin fırıncıları ve tüketiciyi güç durumda bırakacağını ve ekmek israfını artıracağını söyledi.

Tebliğin, ilgili kesimlerin görüşleri alınarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, şunları söyledi: "Eski tebliğe göre, ekmeğin gramajı 50 gram ve katları olabiliyordu. Fırıncı üyelerimiz, Meclis lokantası da dahil olmak üzere tüm lokantalara talep ettikleri gramajda ekmek veriyordu. Vatandaşlarımız da daha çok 150 gramlık ekmeğe rağbet ediyor. Fırıncımız, bu taleplere uygun ekmek üretiyor. Tebliğde yapılan değişikliğe göre, bundan sonra en küçük ekmek 300 gram olacak. Bu da ekmek israfını artıracak. Buğday rekoltesinin düşük olduğu bir ülkede ekmek israfının artması, maliyetlerin de artması ve halkımızın daha pahalıya ekmek yemesi demektir." Aygün, geri atılmaması halinde tebliğin iptali için dava açacaklarını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber