Çelik: Tüm illerde eğitimin röntgeni çekiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 12:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

18 Mart etkinlikleri için Çanakkale'de bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tüm illerde eğitimin röntgeninin çekildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 3 milyon insanın her yıl Çanakkale'ye geldiğini belirterek, ''Bu, kent açısından büyük bir bahtiyarlıktır, milli şuur açısından son derece önemsediğimiz bir konudur'' dedi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere kente gelen Bakan Çelik, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'yı makamında ziyaret etti.

Bakan Çelik, her yıl 18 Mart törenlerinin coşkuyla ve şehitlere yakışır şekilde kutlandığını ifade ederek, Çanakkale'nin farklı bir Çanakkale olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı olarak buna en çok katkıda bulunan bakanlık olduklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığının her yıl resmi olarak 10 bin öğrenciyi Çanakkale'ye gönderdiğini, okul, belediye, valilik ve okul aile birlikleri organizasyonuyla da buraya her yıl 100 bin öğrenci geldiğini kaydeden Bakan Çelik,

''3 milyon insan her yıl Çanakkale'ye geliyor. Bu, kent açısından büyük bir bahtiyarlıktır, milli şuur açısından son derece önemsediğimiz bir konudur. Kentin ekonomik, sosyo-kültürel durumu açısından da iyi ve anlamlı bir gelişmedir'' dedi.

-''ÇANAKKALE EĞİTİMİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR''-

Bakan Çelik, müsteşar yardımcısı başkanlığında 22 genel müdür ve birim amiri tarafından Çanakkale'nin eğitiminin ''check-up''tan geçirildiğini, röntgeninin çekildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Tüm illerde yapıldığı gibi Çanakkale'de de 9 ilçe ve merkez dahil olmak üzere eğitim sistemiyle ilgili detaylı araştırma yapılıyor. Eğitimde eksiklik, aksaklık nedir? Fazlalık, yapılması ve yapılmaması gereken nedir? Eğitimde fiziki, teknolojik altyapı nedir? İnsan kaynakları ne durumdadır? Okullaşma oranları ne durumdadır? Müfredat uygulamaları, rehberlik çalışmaları ne durumdadır? Eğitimin her yönünü ele alan yatılı okullarımız, pansiyonlarımız, taşımalı eğitim masaya yatırılıyor. Tespitlerden sonra akşam vali, kaymakamlar, belediye başkalarının katılımıyla detaylı bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Eğitim adına ne varsa konuşulacak.''

Bakan Çelik, Çanakkale'de ilk kez böyle bir değerlendirme toplantısı yapılacağına dikkati çekerek, toplantıda hazırlanacak yol haritasında Çanakkale'de eğitimde erişim, altyapı ve kalite konusunda yapılması gerekenler, öncelikler, sorunların nerede çözümleneceğinin belirleneceğini kaydetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) kent için çok önemli bir yerde olduğuna işaret eden Çelik, ''Geçen yıl üniversiteye ilave bin kişilik yurt yapmayı programa aldık, ancak üniversitenin bize gösterdiği 27 dönüm arazinin zemininin kaygan olması nedeniyle bu gerçekleşmedi. Ama başka bir arsada 600 kişilik yurt yapılacak. İleride ihtiyaç oldukça Kredi ve Yurtlar Kurumu giderecek'' diye konuştu.

Bakan Çelik, fen lisesiyle ilgili ihale talimatının da verildiğini bildirdi.

-OKULLARDA DEPREM RİSKİ-

Bir gazetecinin Çanakkale'deki okulların depreme dayanıklığıyla ilgili sorusu üzerine de Çelik, Türkiye'de okulların depreme dayanıklılığı konusundaki araştırmaların Milli Eğitim Bakanlığınca yapıldığını söyledi.

1999 yılında Körfez'de meydana gelen depremden önce eski yönetmeliğe göre yapılan binalar bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Bu binalar sakat olduğu için değil ama bir ders aldık, binaların daha sağlam olması gerektiğine karar verdik. Türkiye çapında özellikle birinci derecede deprem kuşağı olan yerlerden başlamak üzere, önce yatılı okullardan başladık, bir program dahilinde deprem güçlendirmeleri devam ediyor. Güçlendirmeyle sonuç almayacaksak binaların yeniden yıkılıp yapılması süreci devam ediyor ama bize göre vahim bir tablo yok.''

Bir hassasiyetin altını çizmek istediğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

''Soruyu soran arkadaşımızın evini deprem yönetmeliğine göre incelerseniz muhtemelen yıkılması gereken evler arasında olacak. Vatandaş kendi evinde 24 saat yaşıyor, ama çocuklar okulda 6 saat kalıyor. Fakat kendi evini kimse göz önünde bulundurmuyor. Yani, Çanakkale'deki yapıları 99 depreminden sonra yayınlanan yönetmeliğe göre incelerseniz benzer bir durum ortaya çıkar. Dolayısıyla 'vahim durum' diyerek velileri ve çocukları paniğe sevk etmenin anlamı yok.''

Vali Kırlı da Bakan Çelik'in ziyaretinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ilim sorunlarını aktarma fırsatı bulduklarını bildirdi.

Vali Kırlı, Bakan Çelik'e Ayvacık halısı, ''Çanakkale Tarihi'' adlı 6 ciltlik kitap ve Şehitler Abidesi'nin minyatür heykelini hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber