Yetenek sınavını geçti, özürlü diye alınmadı

Haber Giriş : 06 Ekim 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın lise bölümünü kazanan Ceyda Evrim Çam, sınavı kazandığı halde görme engelli olduğu için okula kaydını yaptıramadı. Evrim Çam, bunun üzerine konservatuvara dava açtı.

Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Can Etili Ökten, Ceyda Evrim Çam'ın kayıt yönetmeliğine uymadığı ve altyapı yetersizliği nedeniyle kaydının yapılmadığını savundu. Ancak, görme engelli öğrenciler, çeşitli üniversitelerin konservatuvar bölümlerinde eğitim görüyor. Türkiye'nin güzel sanatlar alanında önde gelen yükseköğretim kurumlarından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin müzik bölümünde iki görme engelli okuyor. Ceyda Evrim Çam 14 yaşında bir görme engelli. İlköğretim 5. sınıfa kadar Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu'nda okudu. İkinci kademe eğitimini ise Avcılar Atatürk İlköğretim Okulu'nda tamamladı. Çam, birinci sınıfta başlayan müzik ilgisini, bağlama dersleri alarak ilerletti. Özel Saadet Güvenç ASEM Müzik Kursu'nda 4,5 yıl kurs gördü. Müzik kabiliyeti ile eğitim hayatını birleştirmek için İTÜ Konservatuvarı'nın lise bölümünün sınavlarına başvurdu. Sınav, iki aşamada yapıldı. 21 Ağustos'ta eleme sınavına giren Çam, 8 gözetmenin karşısında imtihanı başarıyla kazandı. Ardından 31 Ağustos'taki kesin kabul sınavına girdi. Bu imtihanı da geçti. Ceyda'nın ismi, Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Can Etili Ökten'in imzasıyla duyurulan listede bağlama bölümünü kazananlar arasında yer aldı. İTÜ'nün iki sınavını da geçen Çam'dan kayıt için gerekli evraklarla birlikte sağlık raporu da istendi. Önce bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporunda ?bir üst kurula sevki' ifadesi yer aldı. Bu nedenle konservatuvar yetkilileri Çam'dan müzik eğitimini almasına bir engel bulunmadığına ilişkin tam teşekküllü sağlık raporu istedi. Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce verilen ikinci raporda ?Görmeyi gerektirmeyen konservatuvar bölümlerinde eğitim ve öğretim görebilir.? teşhisi konuldu. İTÜ'nün Konservatuvar Müdürlüğü tarafından duyurulan kayıt kabul yönetmeliğinin 4. maddesinde ?Vücut yapısında bu bölümde eğitime mani bir özürü bulunmamak.? ifadesi yer aldı. Kendisi de hukuk kökenli olan Can Etili Ökten, yasal mevzuat gereği Ceyda Evrim'i kabul edemeyeceklerini ve okullarında görme engelliler için yeterli altyapı bulunmadığını savundu. Ökten, okullarına engellilerin kabul edilmediğini, yasal bir düzenleme yapılırsa bu öğrencilere eğitim verebileceklerini bildirdi.

Ceyda Evrim Çam'ın avukatı Mümin Özeken, Ceyda'nın kaydının yapılmamasıyla Anayasa'nın fırsat eşitliğinin çiğnendiğini düşünüyor. Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Can Etili Ökten ise mahkemeden çıkacak karara saygı duyacaklarını bildirdi. Türkiye'nin en köklü sanat eğitimi veren üniversitelerinden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Konservatuvar Müdür Yardımcısı Tanju Dalyan, halen okullarında bir lisans bir de yarı zamanlı ders gören toplam iki özürlü öğrencinin bulunduğunu söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bayhan, görme engellilerin müzik bölümlerinde eğitim görebileceğini belirtti. Çam, İTÜ'ye kabul edilmeyince Mimar Sinan beldesinde Batıköy Lisesi'ne kayıt yaptırdı. Mahkeme kararını beklerken lise eğitimini de sürdürmeye çalışıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber