Arınç: Başsavcıyı ölümle tehdit etmedim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski TBMM Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, anayasada yapılacak değişiklikle, cumhuriyet başsavcılarının gelişigüzel dava açmasını engelleyecek bir sistemin kurulması, Anayasa Mahkemesi'nde siyasi parti kapatmanın giderek zorlaştırılması gerektiğini söyledi.

Ahlaksız yakıştırma

Arınç, eski MHP Milletvekili Mehmet Gül'ün cenaze töreninde gazetecilerin gündemle ilgili sorularına cevap vermemesine rağmen, sözlerinin yanlış yorumlandığını söyledi. Gazetecilerin soruları üzerine, "Bu konuda konuşmak istemiyorum. Cenaze törenine geldik. Ölüm hepimiz için gerçek. Bunu herkes görmeli, Başsavcı da tüm siyasetçiler de görmeli. Ölüm bize şah damarlarımızdan daha yakın. Hepimiz faniyiz. Onun için kapatma davasını bir kenara bırakın. En büyük hatip, musalla taşındaki cenazedir, susar ama çok şeyler söyler" dediğini belirten Arınç, konuşmasının, bir cenaze başında söylenebilecek sözler olduğunu kaydetti. Arınç, "Özellikle birkaç kanalda ve onlardan alıntı yapan gazetelerdeki haberler beni çok üzdü. Ahlaki olmayan bir şekilde, konuşmamın bütününü vermeleri yerine, 'Başsavcı da görmeli' dedikten sonra haberi kestiler, aynen şöyle bir anlam ortaya çıkarmaya çalıştılar; 'Bülent Arınç bunu söylemekle Başsavcı'yı ölümle tehdit etti'. Bu, çok ahlaksız çirkin bir yakıştırmadır. Başsavcı'ya ölümü göstermek, ölümle tehdit etmek, ölümü hatırlatmak gibi özel bir gayem yoktur. En azından son açılan davayla ilgili olarak. Fevkalade üzüntülü bir şekilde ölümün her fani için geçerli olduğunu söylemiştim. Başsavcı'ya karşı herhangi bir kasıt içerisinde bu sözü söylemedim" dedi.

Başsavcı da eleştirilebilir

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, açılan dava sebebiyle eleştirilebilir. Ancak bu eleştirilerin hiçbirinin hakarete varmaması gerekir" yönündeki açıklamasını fevkalade olumlu ve doğru bulduğunu kaydeden Arınç, "Şüphesiz mahkeme kararları eleştirilebilir. Yargıtay Başsavcısı'nın tutumu, davranışları, eylemleri de eleştirilebilir. Hiçbir zaman yargı kurumunu doğrudan hedef alacak ya da bu kişilere yönelik bir eleştiri olacaksa aşağılayıcı, hakaret edici bir tavra bürünmemek gereklidir" dedi.

Siyasi sonuçları olur

Arınç, AKP'nin kapatılmasının ardından çalışma yapılan yeni anayasa değişikliği ile ilgili olarak da, "Anayasa değişikliğinin temel hedefi, siyasi partilerin varlıklarını korumaktır. Partilerin açık tutulması esastır. Eğer aldığı kararlarla, yaptığı yanlışlarla, kendi tüzüklerini, Siyasi Partiler Kanunu veya anayasanın temel hükümlerini ihlal edici davranışlar olursa burada da uyarma esastır" diye konuştu. Arınç, şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi, yüksek mahkemedir. Onun vereceği karara hepimiz şüphesiz saygı duyacağız. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar ne kadar hukuki sayılırsa sayılsın aynı zamanda siyasi sonuçlar meydana getirecektir. Bir partinin kapatılmasının ve onun meydana getireceği sonuçlarının siyasi hayatımıza olumsuz yansıması da söz konusudur. Hukuk ne kadar işin gereğini yaparsa yapsın, mutlaka siyasetin merkezi olan, kalbi olan Meclis'in de bu konuda bir çözüm bulması gerekecektir. TBMM'nin bulacağı çözüm, anayasada yapılacak değişiklikle, cumhuriyet başsavcılarının gelişigüzel dava açmasını engelleyecek bir sistemin ve Anayasa Mahkemesi'nde bir siyasi parti kapatmanın giderek zorlaştırılmasıdır.

Sorumsuzca davranana dava açılmalı

Buna uygun bir formül bulunabilir. Partiler yaşatılmalıdır. Partiler tüzel kişilik olarak kapatılmamalı, ancak sorumsuzca davranan kişiler varsa bunlar hakkında dava açılabilmeli, hatta onların partileriyle olan ilişkileri de kesilebilmelidir. Partilerin kapatılması, Türkiye'yi bir partiler mezarlığına dönüştürebilir."

Bahçeli'ye destek

Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anayasa değişikliğinin gerekli olduğuna ilişkin sözlerini önemsediğini ve olumlu bulduğunu belirtti. Arınç, TBMM'nin en kısa zamanda bir anayasal değişikliği yaparak, siyasi partilerin yaşamasına imkan verecek bir düzenlemeyi gerçekleştirebilmesi için partilerin, Bahçeli'nin sözlerine olumlu yaklaşması gerektiği söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber