Bel fıtığında kulağa küpe bilgiler

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Mart 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bel fıtığı ihmal edildiği takdirde felce kadar götürebiliyor.

Bel fıtığı insanların yaşam kalitesini derinden etkileyen çok önemli bir rahatsızlık. Hastalar bazen haftalarca yatağa bağlı kalmakta, iş hayatları altüst olmakta, aile ve sosyal yaşantıları ciddi şekilde yara alabiliyor. Yurtiçi ve yurtdışından gelen çok sayıda bel fıtığı ve omurilik hastasına uyguladığı ameliyatlarla tanınan Beyin Omurilik Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan bel ve bacak ağrısının fıtık hastalığının en belirgin şikayeti olduğunu söyledi.

BACAKLARDA UYUŞMA

Yıldızhan, "Bel fıtığında hareket kısıtlılığı, topallayarak yürüme, vücudun bir tarafa doğru çarpılması gözlemlenebilir. Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma, hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı ve incelme görülebilir. Sinirlere genişçe basan fıtıklarda cinsel fonksiyonların kaybı da sözkonusu olabilir. Bazen orta hattan omurilik kanalına doğru uzanarak sinirleri sıkıştıran büyük bel fıtıklarında idrar ve büyük abdestini tutamama veya yapamama gibi bozukluklar ile bacaklarda felce doğru gidiş ortaya çıkabilir" dedi.

HAREKETSİZ KALMAYIN

Hareketsiz bir iş ve hayat tarzı, daha çok oturarak çalışmak, şişmanlık, ağır şeyler kaldırmak, mücadele sporları, bilinçsiz spor yapmak, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı, mesleğini sevmeme, huzursuz bir ortamda ve stres içinde yaşama, sigara ve alkol kullanma, uzun süre otomobil sürme, bedensel faaliyetlere ısınmadan başlamak birer bel fıtığının düşmanları arasında yer alıyor. Yıldızhan özellikle öğrencilerin her gün taşıdıkları sırt çantalarının risk faktörü oluşturduğunu söyledi. Çocukları ağır okul çantalarını taşımamaları konusunda uyaran Yıldızhan, ağırlıkların eşit tarzda dağıtılarak taşınması gerektiğini kaydetti. Doçent Doktor Yıldızhan, kesin ameliyata karar verilmesi durumunda ameliyatın geciktirilmemesi gerektiğini ve operasyonun zamanında yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

FELÇ OLABİLİRSİNİZ

Yıldızhan "Gecikme neticesinde, hele kanal da darsa bazen felce kadar giden telafisi imkansız problemler ortaya çıkabiliyor. Ameliyat gereken hastalarda operasyonun hiçbir safhasında dokulara çıplak gözle müdahale etmeyip, ciltten itibaren görüntüyü büyüten mikroteknik ile çalışmakta yarar var" dedi. Hamile olan hastaların da ameliyat olabileceğini ifade eden Yıldızhan, yeni gelişen teknoloji sayesinde bebek ve annenin zarar görmediğini belirtti.

KULAĞA KUPE BiLGiLER

?Bel Fıtığı ve Korunma Yolları" isimli bir kitap yazan Doç.Dr. Ahmet Yıldızhan, kitabında özetle şunların yapılmasını tavsiye ediyor:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber