Nükleer Santral için önemli adım

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Mart 2008 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral konusunda hazırladıkları şartnamenin Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş (TETAŞ) Yönetim Kurulu'nda Cumartesi günü görüşüleceğini söyledi.

İlk nükleer santralin Mersin'de inşa edileceğini belirten Güler, santral ihalesiyle ilgili sürecin şartnamenin kabulünün hemen ardından gerçekleşeceğini açıladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'nde bulunan araştırma reaktörü TRIGA MARK-2'nin yeniden işletime alınma törenine katıldı. Reaktör binasında inceleme yaptıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Güler, Türkiye'nin artık enerji konusunda var olan eşiği aşmak zorunda olduğunu ifade etti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'in uranyum hızlandırıcı için temel atarak yatırımını tamamlandığını hatırlatan Güler, bakanlık olarak nükleer reaktör kurulması konusunda önemli adımları peşpeşe attıklarını dile getirdi.

Nükleer Santral İnşa aşamasında 9 kriteri yayınladıklarını ve bununla ilgili yönetmeliğin resmi gazetede yayınlandığını hatırlatan Güler, hazırlanan şartnamenin Cumartesi günü TETAŞ Yönetim Kurulu'nda görüşüleceğini aktardı. Şartname'nin TETAŞ'tan geçmesi halinde ihale sürecini hemen başlatacaklarını belirten Güler, "Şartname oradan da geçtikten sonra yayınlanacak. Dolayısıyla nükleer reaktör konusunda ihale davetiyeleri için düğmeye basmış olacağız. TETAŞ'ın yönetim kurulunda Cumartesi günü görüşülecek. Oradan da çıktığı taktirde bunu yayınlayarak yatırımcılara davetiyelerini gönderebiliriz. " ifadesini kullandı.

Bakan Güler, süreçle ilgili olarak da, "TETAŞ Cumartesi günü görüşür ve karar alırsa, biz ertesi gün yaparız." açıklamasını yaptı.

- "İLK NÜKLEER SANTRAL MERSİN'DE KURULACAK"-

Kurulacak nükleer santralin yeri konusunda basın mensuplarının soruları üzerine Bakan Güler, ilk nükleer santralin Mersin'de kurulacağını daha sonra da Sinop'da ikinci nükleer santrali kurmak için hazırlıklarını yaptıklarını belirtti. İnşa edilecek santralin 3 bin ve 5 bin megavat kapasitede olacağını belirterek, ihtiyaç olduğunda bu kapasitenin artırılabileceğini sözlerine ekledi.

Gürkan Tuzlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber