Memurun ölüm aylığına hak kazanmasındaki süre 5 yıla iniyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Mart 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vefat eden 20 bin memurun yakınına maaş müjdesi

Hükümetle sendikalar arasında gerginliğe yol açan Sosyal Güvenlik Reformu'nun, taraflar arasındaki uzlaşmanın ardından bu hafta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Bütün çalışanları ilgilendiren düzenlemeyi en çok, emeklilik hakkını kazanmadan vefat eden memurların aileleri bekliyor. Mevcut kanun, Emekli Sandığı'nda ölüm maaşı için en az 3 bin 600 gün (10 yıl) prim ödeme şartı arıyor. Bu süreyi doldurmadan hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları maaş alamıyor. Yeni reform ise ölüm aylığına hak kazanma süresini 1.800 güne (5 yıl) indiriyor. Düzenlemenin Meclis'ten geçmesi halinde, yaklaşık 20 bin memurun eş ve çocukları maaşa kavuşacak. Bu durumdaki tüm ailelere bir ay içinde aylık bağlanacak. Düzenleme geriye dönük işletilecek, ayrıca askerlik süreleri de borçlanılarak sigortalılığa sayılabilecek.

Emekli Sandığı'nda ölüm maaşı için aranan 10 yıl çalışma şartı çeşitli mağduriyetlere yol açıyor. Bununla ilgili en çarpıcı örneklerden biri, önceki yıl yaşanmıştı. Kalp krizi sonucu 2 Aralık 2006'da vefat eden Muş'un Bulanık İlçesi Kaymakamı Mehmet Aydın'ın eşi ile çocuğuna maaş bağlanamamıştı. 7 yıllık hizmeti bulunan Aydın'a maaş bağlanamaması, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Kaymakam'ın ailesi için yardım kampanyası düzenlenmişti. Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesi, Kaymakam Mehmet Aydın'ın eşi ve çocuğu gibi on binlerce kişinin mağduriyetine son verecek. Bu ve benzeri durumda olanlar, bir ayda maaşa kavuşacak. 10 yıldan önce ölüm maaşı alamamak, memurlar için önemli bir endişe kaynağı. Zaman'a bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan üst düzey bir yetkili, "Birçok arkadaş, 10 yılı doldurmadan seyahate çıkmaya çekiniyor. Görevleri gereği sık sık dolaşan arkadaşlar da bu endişeyi taşıyor. Reform, memurları eş ve çocuklarına maaş bırakamama endişesinden büyük ölçüde kurtaracak." dedi.

Sendikalarla hükümet arasındaki 'orta yol' bugün açıklanıyor

Öte yandan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçen hafta Sosyal Güvenlik Reformu'nda orta yolu bulmak için sendikalarla bir araya gelmişti. 1 haftadır süren görüşmelerde sağlanan anlaşma, bugün kamuoyuna açıklanacak. Bu adımın ardından reformun hafta içi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'le saat 15.00'te bir araya gelecek sendikalar, bu görüşme öncesinde sabah Türk-İş Genel Merkezi'nde toplanacak. Toplantıya Emek Platformu'na üye sendika başkanları katılacak. Hükümetin tekliflerini değerlendirecek başkanlar, taleplerine son şeklini verecek. Hafta boyu süren görüşmelerde hükümet sendikalara, emeklilik için 9 bin olarak öngörülen prim gün sayısını 8 bine çekmeyi teklif etmişti. Prim gün sayısının korunması durumunda yaşla ilgili düzenleme yapılabileceği belirtiliyor. 1800 gün şartını getirerek ölüm aylığına hak kazanma koşullarını SSK için zorlaştıran düzenlemeden de vazgeçilebileceği belirtiliyor. Yüzde 2 olarak öngörülen aylık bağlama oranının ise 2015 yılına kadar yüzde 2,5, 2016 yılından sonra yüzde 2 olarak düzenlenmesi üzerinde duruluyor. 12 ay olarak öngörülen kız çocuklarına ödenecek evlenme yardımının da 24 aya çıkarılması benimsendi. Ayrıca diş protezlerinde öngörülen yaş sınırı kaldırılırken, tüm sigortalılarda diş protez bedellerinden yüzde 50 oranında katılım payı alınması kararlaştırıldı. İşsizlerin sağlık hizmetinden yararlanabilmelerini 6 aydan 10 güne indiren maddede de orta yol bulundu. Buna göre işsiz kalanlar 3 ay boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber