Doktor ve hemşireler de yemek parası ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Mart 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, doktorları üzecek bir uygulamaya daha imza atmaya hazırlanıyor. Daha önce hekimlere 'gelir beyanlarınızı düşük göstermeyin' mektubu gönderen Maliye, şimdi de 'hastanelerde yediğiniz yemeğin parasını ödeyin' talimatı verdi.

Bu düzenlemeyle şu ana kadar hastane döner sermayesinden karşılanan sağlık çalışanlarının yemek giderleri diğer kurumlarda olduğu gibi memurun cebinden çıkacak. Maliye'nin hekimlerden yemek parası istemesinde, hastanelerin yemeğe yaptıkları yüksek harcamaların etkili olduğu ifade ediliyor.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce çıkarılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 'yiyecek yardımı' genelgesi hastanelerdeki yemeği sağlık çalışanlarına paralı hale getirdi. Yataklı tedavi kurumlarında hastalar için kurulan yemek servislerinden yararlanan memurlar yemeğin yarı ücretini ödeyecek.

Bu zamana kadar diğer kamu kurumlarında ücretli olan üç öğün yemek, tedavi hizmeti sunan ve 50'den fazla memur çalıştıran hastanelerde döner sermayeden karşılanıyordu. Bu uygulamaya gerekçe olarak hastanelerde 24 saatlik tedavinin kesintiye uğramaması gösteriliyordu.

Üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerine dünden itibaren gönderilen yazının ardından bazı hastanelerde sağlık çalışanları yemeklere para ödemeye başladı. Kamuda 24 bin 600'ü hekim olmak üzere 300 bine yakın sağlıkçı çalıştığı düşünüldüğünde söz konusu düzenlemenin hastane bütçelerine büyük maddi kaynak oluşturması bekleniyor. Yemeklerin ücretli hale gelmesine bazı hastaneler destek verirken, bazıları da karşı çıkıyor. Karşı çıkanlar öğle tatili uygulaması olmadığı için çalışanlara ücretli yemek vermenin çalışanları mağdur edeceğini savunuyor.

Türk Sağlık-Sen, yiyecek yardımını kesen uygulamanın yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açtı. Sağlık çalışanlarından yemek parası almanın hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil ettiğini savunan sendika, genelgenin iptalini istedi. Sağlık çalışanlarından para alınmaması için Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ile görüşmeyi planlayan Sendika Başkanı Önder Kahveci, "Maliye bunu uzun süredir kurcalıyordu. Bu genelge ile sonunda sağlık çalışanlarının üç beş kuruşluk yemek yardımına el koydu." dedi. Uygulamanın sağlık hizmetlerinde kesintilere sebep olacağını savunan Kahveci, sağlık çalışanlarının bundan sonra dışarıda yemek yiyeceği için hastaların mağdur olacağını aktardı.

Yemek parası bütün kamu kurumlarında uygulanıyor. Memurlardan maaşına göre yemek parası alınıyor. Kurumlarda genellikle maaşlardan kesinti yapılırken, dışarıda görev yapan müfettişlere yemek fişi dağıtılıyor. Maliye'nin hastaneleri 'yemek ücreti alın' yazısıyla uyarması üzerine başhekimler yemek paralarını sağlık personelinin döner sermaye gelirlerinden kesmeye başladı.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber