Türkiye'nin ilk lise kampusu tamamlandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mart 2008 18:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eski Sümerbank'ın yerine kurulan Türkiye'nin ilk eğitim kampusunda yer alan 5 lise binasının yapımı tamamlandı.

Hayırsever İşadamı Salih İşgören'in 20 milyon YTL'lik ?prestij projesi' olan eski Sümerbank'ın yerine kurulan Türkiye'nin ilk eğitim kampusunda yer alan 5 lise binasının yapımı tamamlandı.

Hayırsever İşadamı Salih İşgören'in 20 milyon YTL'lik ?prestij projesi' olan eski Sümerbank'ın yerine kurulan Türkiye'nin ilk eğitim kampusunda yer alan 5 lise binasının yapımı tamamlandı. Mimarisi Gotik tarzda olan, 5 binanın 5'i de ayrı renkte boyanarak eğitime rengarenk bir görünüm getiren kampus, kapılarını yeni ders yılına açacak. En az 4 bine yakın öğrenciye lojistikten fuarcılığa, zeytinyağı- şarapçılığa kadar geleceğin mesleklerinde eğitim verecek kampusta bir ilköğretim okulu ve anaokulunun da yapılacağını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, "Bu kampüs bizim uzun yıllardır en büyük hayalimizdi" dedi.

Eşi Nevvar İşgören ile birlikte eğitim ve sağlık alanına yaptıkları bağışlarla Devlet Üstün Hizmet Madalyası'yla onurlandırılan Salih İşgören, 2004'te eğitim kampüsü yapmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la 20 milyon YTL'lik bağış protokolüne imza attı. Kısa bir süre sonra İşgören, Alsancak'taki 160 bin metrekarelik alandaki Sümerbank Basma Sanayi Tesisleri'nin yerini alacak eğitim kampusu projesine başladı.

Ama protokole karşın tesisler Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. Proje bir süre askıya alındı. Daha sonra sorunlar aşıldı. 4 Şubat 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bizzat katılımıyla temel atma töreni gerçekleştirilen kampusta 5 lise binasının inşaatı bitirildi. İşgören'in kendi mimarlarına, müteahhitlerine yaptırıp sürekli kontrol edip çalışmaları yakından izlediği kampusta 5 lise binasının değişik mimarisi daha şimdiden görenlerin ilgisini çekmeye başladı.

Kampusun mimarı Ömer Şener, "Okulların mimarisi Cumhuriyet'in ilk yıllarında görülen, eskiden de alıntılar olan bir tarz. Mimaride bu tarza gotik diyoruz. Biz çok proje getirdik, bu mimari tarzı Salih İşgören seçti. Protokolde yazılı olan taahhütlerimizi yani 5 lise binasını, sosyal tesisi tamamladık, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de geçici teslimi yaptık. Daha sonra yapılan protokolle Salih işgören bir anaokulu ve bir ilköğretim okulu daha inşa ettirecek" diye konuştu.

Her biri 3 bin metrekare kapalı alana sahip, 800 metrekarelik alanlar üzerine yapılan, toplam 140 derslikli 5 lise, Anadolu Lisesi statüsünde açılacak. Mesleki eğitimde yeniden yapılanma programı çerçevesinde Denizcilik, Kız Meslek, Endüstri Meslek, İletişim ve Turizm ve Otelcilik Anadolu liseleri olarak öğrenime açılacak kampuste geleceğin mesleklerinde eğitim verilecek. Lojistik, fuarcılık, şarapçılık, zeytinyağı, üzümcülük, sabunculuk gibi Ege Bölgesi'nin tarım, sanayi, ekonomik özelliklerine uygun alanların ihtiyacı olan teknik insangücü yetiştirilecek.

En büyük hayallerinin gerçekleştiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, 2008/2009 öğretim yılında öğrenci alacakları kampusun gelişmeye açık bir alana sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de ilk olan eğitim kampusu projemiz yeni ders yılında öğrencilerini kucaklayacak. Anaokulundan liseye, okul öncesi, ilk ve orta öğrenimin bir arada verileceği bir kampus. Kısa sürede anaokulu ve ilköğretim okulunun da yapımı başlayacak, yine hayırseverimiz Salih İşgören yaptıracak. Çok geniş bir alanda yer alan kampus gelişmeye açık. Yeni projeler hayata geçirilecek. Yapımı biten lise binaları için görevlendirmeleri yapmaya başladık, kurucu müdürler atanacak, önümüzdeki öğretim yılı için hazırlıklar başlayacak. Bu kampus projelerinin devamının gelmesi en büyük arzumuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber