SES: Genel sağlık sigortası ile 70 milyonun sağlığı tehlikeye atılıyor

Haber Giriş : 27 Mart 2008 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına karşı çıkarak, yapılan düzenleme ile 70 milyonun sağlığının tehlikeye atıldığını savundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına karşı çıkarak, yapılan düzenleme ile 70 milyonun sağlığının tehlikeye atıldığını savundu.

SES'ten yapılan yazılı açıklamada Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısında bazı düzenlemelere gidildiği, ancak sağlık boyutuna dokunulmadığı belirtilerek 70 milyonun sağlığının tehlikeye atıldığı savunuldu. Genel Sağlık Sigortası düzenlemesinin uluslar arası hastane şirketlerinin, ilaç-tıbbi teknoloji tekellerinin iştahını kabarttığının ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:

?Sermaye şimdiden hastane şirketler zinciri kurmak için Anadolu'daki hastanelere el atmış durumda. İlaç tüketiminin ulusal gelire oranı ?Sağlıkta Dönüşüm' programından sonra 2006 yılında %1.75'e çıktı. Bu oran ilaç tüketiminde açık ara ile dünya lideri olan ABD'den bile yüksek. Çünkü,GSS ile birlikte bu oran daha da yukarılara çekilecek. İlaç tekelleri gözünü Türkiye'ye dikmiş durumda.?

Açıklamada, yasa tasarısındaki ödenen primle belirlenmiş sağlık hizmetlerinden yararlanma getirilmesinin, paket dışında kalan hastalıklar için cepten ödemelerin artması sonucunu doğuracağı belirtildi. Ayrıca bu pakette yer alacak hastalıkların belirlenmesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bırakılmasının ise paketin daraltılabileceğinin işareti olduğu kaydedildi. Açıklamada ?Pakette yer alacak hastalıklar tıbbi gereklilik üzerinden değil, kar-zarar üzerinden belirlenecektir? denildi.

-TOPLUM SAĞLIĞI TEHLİKEDE-

Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile sağlık hizmetlerinden yararlanmanın; prim ödeme zorunluluğuna, yükseltilebilecek olan katkı paylarına, ilave ücrete ve cepten ödemelere endekslenmesinin toplum sağlığını bozacağının ifade edildiği açıklamada, ?İşsizlik oranının TÜSİAD raporunda yüzde 16.3 olarak açıklandığı ülkemizde yoksul ve işsizlerin sağlık hizmetlerine erişememesinin sonucu salgın hastalıkların ve aşıyla engellenecek vakaların artma ihtimali yüksektir? denildi. Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

?Ülkemizde ?Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın parça parça uygulanmaya başlamasıyla bile verem hastalığında yeni olgu oranında artış olmuştur. Televizyonda bazı sivil toplum kuruluşlarının da ifade ettiği her 10 dakikada bir bebeğimizin ve her gün bir annenin yaşamını kaybettiği ülkemizde Genel Sağlık Sigortası ile sağlığın tamamen paralı hale gelmesinin faturası ağır olacaktır. Bu yasa tasarısı ile işçinin, çiftçinin, yoksulun, işsizin, kayıt dışı çalışanların esnafın, kadınların sağlık hizmetlerine ulaşması engellenmektedir. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir gelecek için; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı tamamen geri çekilmeli, sağlık hizmetlerinin finansmanı bütçeden karşılanmalıdır. Devlet yurttaşlarına eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti sunumunu sağlamalıdır?(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber