Bakan Şimşek: Sosyal Güvenlik reformu uzlaşma ürünü bir reformdur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2008 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, gerek AB süreci gerekse Türkiye'nin makro ekonomik dinamiklerini güçlendirecek yapısal reformlarda kararlı olduklarını belirterek, ''Sosyal Güvenlik reformu uzlaşma ürünü bir reformdur, benim yüzde 100 çok mükemmel diyeceğim türden bir şey değil ama mevcut şartlar arasında uzlaşmanın sonucu gelen bir reformdur. Türkiye'yi uzun dönemde bir miktar iyileştirecek bir reformdur'' dedi.

Şimşek, ''Güneydoğu Anadolu ve Avrupa Birliği'' toplantısında, Bakanlar Kurulu toplantısında her hafta ele alınan tek konunun, ''AB müzakere sürecindeki ilerleme'' olduğunu, bunun hükümetin AB'ne verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Şimşek, reformlarda bir yavaşlama olup-olmadığı konusunda ise şöyle dedi:

''Bu bir süreç. Bu sürecin bir sürü tarafı var. Teknik bazda aslında bir sürü ilerleme var. Eskiden olduğu gibi çok, gazetelerin ön sayfasına yerleşecek büyük reformlardan az kaldı. Teknik düzeyde bir sürü çalışma yapılması lazım. Onun da altyapısı zaten 2007-2013 programıyla açıklandı. Dolayısıyla burada eksikliklerimiz yok mu? Var.''

-''301. MADDE''-

Vakıflar Yasası'nın da çıkartıldığını anımsatan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

''Avrupa ailesine katılacaksak o standartları özümsememiz lazım. Hem oraya katılmak isteyeceğiz hem de bunun gereklerini yerine getirince bir takım şüpheler ile korkularla bunu yapmayacağız...Olmaz. Yine, 301 konusu (301. madde) bizim büyük bir eksikliğimiz. Türkiye'de hala insanlar söyledikleri nedeniyle yargılanmamalıdır. O konuda da ben eminim önümüzdeki dönemde gerekli değişiklikleri yapacağız. AB süreci ekonomik siyasi ve sosyal transformasyon sürecidir. Bu, Türkiye için gerekli bir süreçtir.''

-''GAP PROJESİ BİTECEK''-

AB'nin en önemli katkılarından birisinin üyeleri arasında bölgesel kalkınma farklarını azaltma süreci olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'de önümüzdeki yıllarda bölgesel kalkınma farklarını gidermek için daha yoğun çaba içine girileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, GAP'ın önemli bir proje olduğunu, enerji ayağının önemli kısmının bittiğini ama sulama ayağının ilk aşamalarda olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda GAP'ın biteceğini kaydetti.

GAP'ın tam anlamıyla işlerliğe kavuşması ile 3,8 milyon kişiye istihdam yaratılacağına, batıdan doğuya göçü sağlayacağına dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu:

''Bunu da yapmak için başka reformlar yapıyoruz. GAP için önümüzdeki 5 yıl için ihtiyacımız olan para 16 milyar YTL. Sadece bir yılda, ortalama yaşı 28-29 olan bir ülkede, sosyal güvenlik sisteminin açıkları 33 milyar YTL. GAP için gerekli olan paranın iki katını, bir yılda maalesef zamanında bizi yönetenlerin popülist yaklaşımları nedeniyle...bugün ufak tefek nereden bulabiliriz yaklaşımı içindeyiz. Onun için bu reform çok önemli.

-''SUNİ GÜNDEM''-

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, reformlar konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Reformları siyasi ortama bakmadan, suni gündemlere bakmadan biz bu reformları yapacağız. Pozitif enerjimizi AB sürecindeki ivmeyi devam ettirmek için harcayacağız. Türkiye'nin 60-70 yıllık perspektifle nasıl daha sağlam temeller üzerine oturturuz yaklaşımıyla; Sosyal Güvenlik Reformunu da Türk Ticaret Yasasını da ve diğer benzer bir sürü reformu da istihdam paketini de biz uygulamaya koyacağız. Bizim hükümetimiz gerek AB sürecinde gerekse Türkiye'nin makro ekonomik dinamikleri güçlendirecek yapısal reformlar konusunda kararlı. Bu kararlılık devam ediyor. Şu anda Meclis gündemimizde görüşülen Sosyal Güvenlik Reformu ki, aslında uzlaşma ürünü bir reformdur, benim yüzde 100 çok mükemmel diyeceğim türden bir şey de değil aslında ama mevcut şartlar arasında bir uzlaşmanın sonucu gelen bir formdur, Türkiye'yi uzun dönemde bir miktar iyileştirecek bir reformdur.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber