Şahin: Lütfen savcı ve hakimleri rahat bırakalım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2008 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yaptığı değerlendirmelerin ''talihsiz değerlendirmeler olduğunu ve bunların hukuki değil siyasi olduğunu'' söyledi.

Şahin, Mardin Valisi Mehmet Kılıçları'ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Bakan Şahin çıkışta gazetecilerin Anayasa değişikliği ve 301. maddedeki değişiklik çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı.

TBMM'nin her zaman yasama faaliyeti yaptığını ve yasama organına kimsenin talimat veremeyeceğini belirten Şahin, şöyle dedi:

''1995 yılında Anayasa değişikliği yapıldı. O zaman da bir siyasi parti hakkında Anayasa Mahkemesinde dava devam ediyordu. 68 ve 69. maddelerde değişiklik yapıldı. 2003 yılında 76. madde değişti. O dönem, Recep Tayyip Erdoğan milletvekili adayı olamamıştı. AK Parti CHP ile işbirliği yaparak, 76. maddede değişiklik yaptı; 312. maddeden hüküm giymiş olanların ömür boyu siyaset yasağı ile ilgili düzenlemeyi yeniden yaparak, Erdoğan'ın önünü açtı.

Peki o zaman Baykal'ın tabiri ile Anayasa tebdil ve tağyir mi edilmişti? Siyasi partiler hakkında dava devam ederken kaç kez Anayasa değişikliği yapılmıştır. Bu değişikliklere destek veren partilerden biri de CHP'dir. Anayasa tebdil ve tağyir mi edilmiştir? Bu suçu CHP de mi işlemiştir?

Sayın Baykal'ın yaptığı değerlendirmeler, talihsiz değerlendirmelerdir. Hukuki değil maalesef siyasidir. Yasama organı ile ilgili değerlendirme yaparken, siyasi değil hukuki çerçevede değerlendirmeler yapalım.''

-301. MADDE-

Şahin, Hükümetin, 301. madde ile ilgili değişiklik düşüncesi olduğunu belirterek, ''kısa sürede parlamento gündemine gelecek ve değişecek. 301. madde ile ilgili değişiklik, takibatın izne bağlı olması keyfiyetidir. AB ülkelerinde de 301'e benzer maddeler vardır. Bu maddedeki değişikliğe AB standartlarını getirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda AB'den zaman zaman eleştiriler alıyoruz. Bu eleştirileri kaldıracağız. İfade özgürlüğü temel hak ve özgürlükler arasındadır. İfade özgürlüğü ile ilgili ülkemizde sorun yaşanmamalıdır'' dedi.

Şahin, hiçbir iktidarın ülkede gerilim çıkmasını istemediğini, aslında gerilimi muhalefetin istediğini söyledi.

-''GERİLİMİN GERÇEK TARAFTARI MUHALEFETTİR''-

Muhalefetin gerilim istemesini demokrasilerde anlayışla karşılamak gerektiğini, muhalefetin iktidarın başarılı olmasını istemediğini ifade eden Şahin, ''gerilimin gerçek taraftarı muhalefettir. Halk da aynı tespiti yapacaktır. Gerilim biraz da suni olarak çıkarılmıştır. Ama Türkiye bunları aşacaktır'' şeklinde konuştu.

Şahin, gazetecilerin AK Parti'nin kapatılması hakkında yapılan başvuru ve Ergenekon soruşturması ile ilgili sorularını da şöyle yanıtladı:

''Bu yargı sürecedir. Değerlendirmeler yapılır. Anayasal mekanizma çalışacaktır. Lütfen yargı organlarımızı, bu yargı organlarında görev yapan savcı ve hakimleri rahat bırakalım. Yargı organlarımızı etki altında bırakacak söz ve davranışlardan uzak durmaya özen gösterelim. Onlar da görevlerini yasal şekilde yerine getirsinler. Yargının yapmış olduğu işlerin ulu orta konuşulmasını onların siyasi amaçlar için değerlendirilmesini doğrusu isabetli bulmadığımı ifade etmek istiyorum.''

Mardin Valiliğinde, Defterdarlıkça ''Ülkemi seviyorum, Belgemi Alıyorum'' kampanyası ödül törenine katılarak çocuklara ödüllerini veren Bakan Şahin, daha sonra Mardin Adliyesinde incelemede bulunarak çalışanların sorunlarını dinledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber