Bakan Başesgioğlu: Kamuda yeni bir personel rejimine geçmeliyiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2008 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu Türkiye'nin 25 yıl içinde AB ülkeleri gibi yaşlı bir toplum olacağına işaret ederek, ?Gelecek sağlıklı temeller atılması gerekiyor. Kuşaklar arasında adil düzenleme umarım Mecliste geçeceğini umuyorum. Bu reformun hayata geçmesinde fayda var. Nüfus bunu zorluyor? dedi.

-Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunun kuşaklar arasında adil paylaşımı sağlaması için gerekli olduğunu savundu. Başesgioğlu Türkiye'de yaşlı nüfusun yüzde 7'ye ulşatığını 25 yılı içinde ise AB'deki yaşlı oranını yakalanacağını ifade etti.

Başesgioğlu, Kamu Sen'in üçüncü olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye'de kamu sendikacılığının 2001 yılında başladığını kaydederken, sendikacılık alanında yeni bir dönem yaşandığını ifade etti. Başesgioğlu dünyada sendikal hareketlerde önemli bir değişme olduğunu, Türkiye'nin de söz konusu olumsuz mevsimden etkilendiğini söyledi. Bu olumsuz mevsimin ise küreselleşmenin çalışma düzenine getirdiği etkilerden kaynakladığını da söyleyen Başesgioğlu sadece ücret hakkını koruyan sendikacının yaşayamayacağını ifade etti. Başesgioğlu, sosyal hakların korunması hakkında sendikaların yeni açılımlara gitmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki sendikal örgütlerinde bunun farkında olduğunu kaydeden Başesgioğlu, ?Biz ise bu sendikacılığın bu güç döneminden faydalanmaya çalışmadık. Ellerinden tutarak onlara yardımcı olduk. Hükümet sosyal hak ve ücretler konusunda iyileştirmelerde bulundu. Herkes gibi hükümette sosyal hak ve ücretler konusunda daha iyi olmasını ister. Ama malum nedenle hedef tutturulamadı" dedi.

Bakanın sosyal hakların iyileştirildiği yönündeki sözleri üzerine salondaki katılımcılardan ?Gözümün içine baka baka yalan söylüyor? sözleri yükseldi.

Başesgioğlu Kamu personel reformunun yakın bir zamanda yapılaması gerektiğini belirterek, ?Yamalı bohçaya dönen Kamu personel rejiminden haksızlıkların olmadığı bir kamu personel rejimine geçmemiz gerekiyor. Geçen yıl bununla ilgili çalışmalar yaptık. Sendikalarla ile görüştük ama daha çok çalışmaya ihtiyacımız var. Kamu personel rejiminde köklü değişikliler yapmak zorundayız. Ama her şey güllük gülistanlık olacak değil bazı kısıtlamalar olabilir? dedi. Gecikmeden bu düzenlemenin yapılacağını kaydeden Başesgioğlu, kazanılmış hakların korunması ve geleceğe daha az borç bırakacak şekilde bir reform çıkacağını söyledi.

Türkiye'de emekli sayısının da çoğaldığını söyleyen Başesgioğlu, 8 milyona varan emekli sayısının AB'deki bazı ülkelerin nüfusu kadar olduğunu vurguladı. Emekliye ayrılan bütçenin 86 milyar YTL'yi bulduğunu söyleyen Başesgioğlu ?Emekli sayısı 15 milyona ulaştığında ne yapacağız?? dedi. Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunda bu konunun da dikkate alınması, geleceğin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Başesgioğlu ?kuşaklar arası adil düzenlemeyi sağlayacak tasarı umarım Meclis'ten geçecek. Bu reformun hayata geçmesinde fayda var. Nüfus bunu zorluyor. Türkiye yaşlanıyor. 25-30 yıl içinde Türkiye'de de yaşlı bir toplum olma emarelerini göreceğiz? diye konuştu. Başesgioğlu 4688 sayılı sendika kanunda düzenleme yapılaması gerektiğini ifade etti.

Başesgioğlu son dönemde yaşanan gerginliğe de dikkat çekerek, ?Anadolu her taraftan rüzgara açık. Ayakta kalmamızı sağlayacak en büyük güç birliğimizdir? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber