Yargıtay üyesine, ?Görevden çekilmeye davet' cezası!!!

Haber Giriş : 09 Ekim 2004 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu, tarihinde ilk kez ağır bir disiplin cezası uygulayarak, ?Neşter operasyonu' çerçevesindeki yargıyı etkileme iddiaları nedeniyle Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi Ergül Güryel'e, ?Görevden çekilmeye davet' cezası verdi. Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hüseyin Demirörs ise ?uyarı' cezası aldı.

Güryel, ?Avukat oğlunun vekili bulunduğu davalarla ilgili olarak, bazı yargıçlarla telefonla ya da doğrudan görüşmek ve bazı hákim ve savcıları paralarını başkalarına ödeterek Marmaris ve Kıbrıs'ta ağırlamakla' suçlanıyordu. Demirörs'ün ise ?Serbest meslek sahibi bir işadamından borç para aldığı, ayrıca bir hákimi telefonla makamına çağırarak, görülmekte olan bir davaya ilişkin tedbir kararının kaldırılmasını istediği' belirtiliyordu.

17 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu'nda yapılan 3 tur süren gizli oylamada, Güryel hakkındaki karar 10'a 7, Demirörs hakkındaki karar ise 9'a 8'le alındı. Güryel için yapılan 3 tur oylamada da 10 üye ?Görevden çekilmeye davet' şeklinde oy kullandı. Güryel için kullanılan 7 oyun 4'ü ?uyarı', 3'ü ise ?disiplin cezası verilmesine yer olmadığı' yönünde oldu.

DEMİRÖRS KILPAYI

Demirörs için verilen 8 oyun her 3 turda da aynı Güryel gibi ?Görevden çekilmeye davet' olduğu belirlendi. Ancak, Demirörs'e ?uyarı' cezası isteyen 7 kişinin oyuna, son turda disiplin cezası verilmesine karşı çıkan 2 üyenin oyunun eklenmesiyle karar 8'e karşı 9 oyla ?uyarı' şeklinde çıktı.

Yargıtay Başkanvekili Mater Kaban başkanlığındaki toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Güryel ve Demirörs, saat 09.30'da başlayan toplantıda önce sözlü savunma yaptılar.

HATIR İÇİN ARAMIŞ

Güryel ve Demirörs haklarındaki iddiaları tümüyle reddettiler. Güryel, bir telefon şirketinin davalarıyla ilgili olarak, bazı hákim ve savcıları ?Hatır için aradığını' söyledi. Güryel ve Demirörs'ün, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Güryel, gazetecilere ?İtiraz hakkımı kullanacağım' dedi. İtiraz reddedilirse Güryel'in bir ay içinde görevden çekilecek.

CEZAİ SORUŞTURMA YAPILMADI

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya başkanlığında toplanan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ise ?Yargıtay üyelerinin telefonlarının izin alınmadan dinlendiği kanunsuz dinleme' gerekçesiyle, Güryel ve Demirörs hakkında ceza soruşturması yapılamayacağını karar vermişti. Kurul, Güryel ve Demirörs'ü Yüksek Disiplin Kurulu'na sevketmişti. Kurul, bu karara rağmen disiplin cezası vermiş oldu.

Uyarı verildi

Uyarı cezası alan Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hüseyin Demirörs iddiaları tamamen reddetti. Demirörs, kendisini söyle savundu:

?Şirketin genel müdürü bana geldi ?açım açığım' dedi, ben de ilgili hákimi çağırarak görüştüm.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber