Kredi kartı alacakları piyasada alınıp satılabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2008 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), bankaların kredi kartı, tüketici ve taşıt kredisi alacaklarının borçlanma senedi olarak piyasada alınıp satılmasını sağlayacak varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) çıkarılması için düzenleme hazırladı.

Düzenleme kapsamında, TOKİ'nin konut satışından kaynaklanan alacaklardan; kısa vadeli ters repo, mevduat ve likit fonlara kadar borçlanma veya tasarruf araçları menkul kıymetleştirilebilecek.

Söz konusu menkul kıymetler, doğrudan veya halka arzla alınıp satılabilecek. Böylece borçlanma enstrümanları, yeniden finansman aracı olacak. Düzenleme, ek finansman kaynağı yarattığından, borçlanma maliyetlerinin düşmesi sonucunu doğurabilecek.

SPK, Varlık Finansmanı Fonlarına Ve Varlığa Dayalı Menkul

Kıymetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Taslağını görüşe açtı.

BORSALARDA İŞLEM GÖRECEK

Düzenleme çerçevesinde varlık finansmanı fonları kurulacak. VDMK, fon portföyündeki varlıklar karşılığında ihraç edilen borçlanma senedi olacak. VDMK, Fon kurulunun talebi ve ilgili borsanın uygun görmesi üzerine menkul kıymet borsalarında işlem görebilecek. VDMK, farklı fiyat ve vadelerde ihraç edilebilecek. VDMK sahiplerine yapılacak ödemelerin sıklığı en az aylık dönemler itibariyle belirlenebilecek. Ödemeler esas olarak sadece fon portföyünde yer alan varlıklardan kaynaklanan nakit akımlarından karşılanacak.

Fonlar halka arz edilmeksizin de yurtiçi veya dışında yatırımcılara satılacak VDMK çıkarabilecek.

TÜKETİCİ KREDİLERİ DE KAPSAMA GİRECEK

Fon portföyüne; bankaların ve finansman şirketlerinin kredi kartlarından, tüketici kredilerinden, ipotekli ticari

kredilerinden ve taşıt kredilerinden kaynaklanan alacaklar dahil olabilecek. Ayrıca, finansal kiralama yapmaya yetkili kuruluşların yaptıkları finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar, anonim ortaklıkların ihracat işlemlerinden doğan belgeye dayalı alacaklar, bankaların açmış oldukları ve fiilen ihracatta kullandırdıkları krediler ile faktoring işlemleri yapan anonim ortaklıklarca temellük edilen ihracat karşılığındaki belgeye dayalı alacaklar portföye girebilecek.

TOKİ ALACAKLARI MENKUL KIYMET OLACAK

Bankalar dışındaki anonim ortaklıkların ve mevzuata göre özelleştirme kapsamına alınanlar dahil kamu iktisadi teşebbüslerinin müşterilerine yaptıkları vadeli satışlardan doğan, senede bağlanmış alacaklar da kapsama dahil olacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın konut satışından kaynaklanan alacakları da portföye alınabilecek.

Fon portföyünde yer alan varlıklardan elde edilen nakdin değerlendirilmesi amacına yönelik olarak yapılan nakit benzeri kısa vadeli yatırımlar da kapsama girebilecek. Bu çerçevede, üç aydan kısa vadeli ters repo ve mevduat ile likit fonlar, Borsa Para Piyasası İşlemleri ve SPK tarafından uygun görülen ve kamuya ilan edilen diğer para ve sermaye piyasası araçları için menkul kıymetleştirme işlemi yapılabilecek.

Portföy kapsamına; yedek hesaplardaki varlıklar, türev araçlardan kaynaklanan haklar ve teminatlar ve ayrıca SPK tarafından uygun görülecek diğer varlıklar da girebilecek.

VDMK'LAR HACZEDİLEMEYECEK

Fonun malvarlığı, amacı dışında kullanılamayacak. Fon malvarlığı, ihraç edilen VDMK'lar itfa edilinceye kadar, başka bir amaçla tasarruf edilemeyecek, rehnedilemeyecek, teminat gösterilemeyecek, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemeyecek, ihtiyati tedbir kararı verilemeyecek ve iflas masasına dahil edilemeyecek.

YÜZ KIZARTICI SUÇU OLAN FON KURAMAYACAK

Fon kurmak isteyen kurucuların, müflis olmamaları ve zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, inancı kötüye kullanma, sahtecilik, hırsızlık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, istihsal kaçakçılığı hariç kaçakçılık gibi yüzkızartıcı suçlardan dolayı veya kendi özel mevzuatları ve sermaye piyasası mevzuatına aykırılıktan dolayı mahkumiyet kararlarının olmaması gerekecek.

SPK, VDMK'ları, istenen bilgilerin tam ve doğru olarak verilip verilmediği yönünden inceleyecek ve kayda alacak. SPK, ihraç veya halka arz edilen VDMK'ların satışına müdahale ederek satış işlemlerini geçici olarak durdurabilecek.

RİSK YATIRIMCIYA ANLATILACAK

Halka arz edilecek VDMK'ları satın almak isteyen yatırımcılara, yatırımcıların yatırım kararı vermesinde etkili olacak, VDMK'ların risk düzeyi hakkındaki bilgilerin yer aldığı bir form

verilmesi zorunlu olacak.

Halka arz edilecek VDMK'ların Kurulca listeye alınmış derecelendirme kuruluşlarından en az biri tarafından derecelendirilmesi zorunlu tutulacak.

FON ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞERSE DEVREDİLECEK

Fon kurulunun, geri ödeme güçlüğüne düşmesi halinde SPK fon kurulu üyelerinin değiştirilmesini talep edebilecek. Geri ödeme güçlüğünün devamı halinde SPK fonun başka bir kurucuya devredilmesine karar verebilecek. Başka bir kurucuya devir imkanı bulunmayan hallerde SPK, fonun yönetim ve temsilinin

Yatırımcıları Koruma Fonu veya atanacak diğer bir fon kurulu tarafından yürütülmesine karar verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber