Prof.Dr. Demirkazık: Herkesin genetik kartı olacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Mart 2008 11:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Vahide YANIK/ANTALYA, (DHA)

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Demirkazık, yakın gelecekte herkesin ?kredi kartı' gibi ?Genetik Kartı' olacağını söyledi.

Tıbbi Onkoloji Derneği'nin Antalya'da düzenlediği 2'nci Tıbbi Onkoloji Kongresi'ne katılan Prof.Dr. Demirkazık, farmakogenetiğin başta onkoloji olmak üzere tüm tıpta kullanılacak bilgilendirme sistemi olduğunu anlattı. Prof. Dr. Demirkazık, ?Artık hastaların genetik özelliğine göre ilaç kullanımı sağlanabilecek. Farmakogenetik ileride rutine girerse hastalığın tümöründen yapılacak incelemelerle hastanın hangi ilaca daha duyarlı olduğunu anlamak mümkün olacak? dedi.

İlaçların insanlar üzerindeki yan etkilerinin farklı olabildiğini belirten Prof. Dr. Demirkazık, ?Bunu da anlamak mümkün olacak. İnsanların da yan etki profillerini ölçebilecek genetik testler ortaya çıkabilecek. En az yan etkili, en çok etkili ilaçları bulabileceğiz? diye konuştu.

Herkesin genetik kartı olacağını ve bu kart üzerinde hastanın genetik özelliklerinin yansıtılacağını bildiren Prof.Dr. Demirkazık, genetik şifrelerden en az ve en fazla etkinin olacağı ilacı tespit edebileceklerini belirtirken, ?En duyarlı ilacı bulmak için tümörden bir örnek üzerinde çalışılması yeterli olacak? dedi.

Türkiye'de kanser vakalarının son yıllarda arttığına dair görüşler olmasına karşılık bu hastalığın aslında çok az görüldüğünü anlatan Prof.Dr. Demirkazık, şöyle devam etti:

?Nüfusa göre beklenen kanser sayısı çok az. Çünkü nüfusumuz çok genç. Kanser yaş arttıkça artan bir hastalık. 250 milyon nüfuslu ABD'de akciğer kanseri yılda 160 bin kişide görülüyor. Bizim nüfusumuz ABD'ninkinden 4'te 1 az. Oranlarsak bizde yılda 40 bin akciğer kanseri görülmesi lazım ancak yılda 15 bin akciğer kanseri görülüyor. Niye bu kadar az görülüyor? Çünkü nüfusumuz çok genç.?

KADINLAR TEHLİKEDE

Sigaranın tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Demirkazık, bunun aynı oranda içilmeye devam edilmesi halinde Türkiye'de ileriki yıllarda kanserli sayısının hızla artacağını söyledi. Prof.Dr. Ahmet Demirkazık, ?40 yaşın altındaki nüfusumuz 40 milyon. Bu nedenle şu anda sigara içmekte olan genç popülasyonlar 15- 20 yıl içerisinde patlama tarzında muhtelif kanserler geliştirecekler? dedi.

Önümüzdeki yıllarda kadınlarda akciğer kanserinde patlama olacağı uyarısında bulunan Prof.Dr. Ahmet Demirkazık, sigara içen kadın sayısının arttığı için bu sayılarda büyük artış beklediklerini vurgulayarak, ?Yıllar ilerledikçe gelişmiş ülkeler gibi çok sayıda kanserli hastamız olacak. Akciğer, mesane kanserli hanımlar olacak? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber