AKP, referandumu göze aldı

Haber Giriş : 31 Mart 2008 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasıyla ilgili verdiği kararın ardından, AKP'nin bu hafta içinde siyasi parti kapatmalarına yönelik anayasa değişikliği konusunda harekete geçmesi bekleniyor. Alternatifli hazırlanan anayasa değişikliği paketi Meclis'te önce siyasi partilerin görüşüne sunulacak. Kabul görmemesi halinde ise AKP, referandumu göze alarak değişiklikleri hayata geçirecek. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de referandumun bir seçenek olarak masada durduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davada merakla beklenen ön inceleme kararını verirken, AKP'nin de, davanın açılmasıyla birlikte gündeme getirdiği anayasa değişikliği için harekete geçmesi bekleniyor. AKP'nin, alternatifli olarak hazırladığı anayasa değişikliği paketini bu hafta Meclis'teki siyasi partilere sunması bekleniyor. Anayasa değişikliğinin kabul görmemesi durumunda ise AKP referandumu göze alarak, değişikliği tek başına gerçekleştirecek. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de referandumun bir seçenek olarak masada durduğunu belirtti.

AKP, Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı davanın ardından gündeme getirdiği anayasa değişikliği için harekete geçmeye hazırlanıyor. Davanın açılmasıyla birlikte dünyadaki siyasi parti kapatmaları başta olmak üzere pek çok formül üzerinde duran ve alternatifli anayasa değişikliği paketi hazırlayan AKP, ilk olarak Meclis'teki grubu bulunan siyasi partileri ikna etmeye çalışacak. Siyasi partilerin anayasa değişikliğine yanaşmaması durumunda ise AKP, referandumu da göze alarak değişiklikleri Meclis Genel Kurulu'ndan geçirmeye çalışacak. AKP Grup başkanvekilleri geçen hafta milletvekilleri ile gruplar halinde görüşerek, anayasa değişikliği konusunda nabız tutmuş ve olası fireleri belirlemeye çalışmıştı. Grup başkanvekilleri milletvekilleri ile yaptıkları görüşmelerin ardından izlenimlerini içeren raporu Erdoğan'a sunarak ?grup anayasa değişikliğinden yana, fire olmaz? görüşünü dile getirecekler.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ise Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, partisinin referandumu göze aldığını ortaya koydu. Bundan sonraki süreçte, konuyla ilgili siyasi partiler arasında görüşmeler yapılabileceğini belirten Ergün, ?Eğer bu düzenlemeler mutabakat halinde Parlamentodan geçirilirse, süratli bir şekilde sistem düzeltilmiş olur. Yok Parlamentoda büyük bir mutabakat olmazsa, olabildiği kadarıyla olur. Sorun o şekilde çözülmüş olur. Ama referandum konusu da bir seçenek olarak hala masada durmaktadır. Gerekirse Parlamento, bu düzenlemeyi

yapar ve konuyu emanetin gerçek sahipleri olan millete götürür. Biz isteriz ki milletten önce, milletin temsilcileriyle uzlaşılsın ve onların eliyle bu sorun bir çözüme kavuşturulsun'' diye konuştu.

MHP'NİN OLMAZSA OLMAZ'I

Kapatma davasının açılmasının ardından türban konusunda olduğu gibi siyasi partilerin kapatılmaması ancak siyasilere yasak getirilebilmesi yönünde öneri getiren MHP ile AKP'nin arası ise hem AKP'nin ortaya koyduğu formüllerin ?DTP'yi de kurtarabilecek? olması hem de son günlerde Erdoğan'ın sık sık ?MHP hakkında neden kapatma davası?nın açılmadığını ima eden konuşmaları nedeniyle açıldı. Türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda mutabakat sağlayan AKP ile MHP'nin, siyasi parti kapatmaları konusunda uzlaşamayacağı yorumları yapılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yarın yapacağı grup konuşmasında değerlendirme yapması ve Erdoğan'a yanıt vermesi bekleniyor.

DTP DE KURTARMA FORMÜLÜNE KARŞI

Meclis'te 20 milletvekili ile temsil edilen ve hakkında kapatma davası açılan DTP de, AKP'nin siyasi parti kapatmalarını zorlaştıracak anayasa değişikliğine soğuk yaklaşıyor. DTP, geniş kapsamlı bir demokratikleşme ve anayasa paketinin Meclis gündemine getirilmesini savunurken, ?içinde DTP'yi kurtaracak formül bile olsa AKP'nin teklifine sıcak bakmayız? görüşünü dile getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber