Çalışanların eylemi polise takıldı, bazı memurlar yaralandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de görüşülen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto eden sağlık çalışanları ile polis birbirine girdi. Kızılay Meydanı'nda eylemcilerle polis arasında yaşanan arbedede bazı eylemciler yaralandı.

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto eden çalışanlarla polis arasında arbede yaşandı. Öğle saatlerinde Ankara Numune hastanesi bahçesinde toplanan bir grup sağlık çalışanı buradan Meclis'e yürümek istedi. Polis burada barikat kurarak eylemcilerin Meclis'in Dikmen kapısına yürümelerine izin vermedi. Bunun üzerine eylemcilerle polis arasında gergin anlar yaşandı. Barikatı aşmak isteyen sağlık çalışanlarına polis müdahale etti. Taraflar arasında arbede çıktı.

TBMM Dikmen Kapısı'na yürümek üzere Güvenpark'ta toplanan Ankara Şubeler Platformu ve onları destekleyen sivil toplum örgütlerinin üyelerine, polis tarafından izin verilmedi. Gruptakiler, bunun üzerine oturma eylemi başlattı.

DTP Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak ve Özdal Uçer ile görevden alınan Diyarbakır'ın Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş da eylemcilere destek vermek için Güvenpark'a geldi.

Grup adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Başdemir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın yaratacağı tahribata karşı bütün güçleriyle seferber olduklarını söyledi. 14 Mart'ta yapılan iş bırakma eylemini hatırlatan Başdemir, ?Emek Platformunda yaşanan çatlağa rağmen bir karşı duruş var. Emek Platformu üyesi 9 örgütün aldığı ortaklaşa karar doğrultusunda, bugün Meclis'in önüne giderek basın açıklaması yapacağız? dedi. Başdemir, ?Meclis'in önüne gitmeye çalışan DİSK, TMMOB, TBB ile buluşma konusunda inatçı olduklarını? da ifade etti.

Gruptakiler, açıklamanın ardından, ?Barikat kalksın yürüyüş başlasın? sloganlarıyla çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle kurduğu barikata doğru yürüyüşe geçti. Polis barikatını aşan eylemciler, sendika yöneticileriyle birlikte Kızılay Meydanını trafiğe kapattılar. Bu sırada, eylemciler ile polis arasında taş ve sopaların da kullanıldığı arbede yaşandı.

Kızılay Meydanı'na çıkan tüm yolları tutarak barikat kuran polis, eylemcilere Kızılay'ı trafiğe açarak dağılmaları çağrısında bulundu. Şarkılar eşliğinde halay çeken eylemcilerin bekleyişi ise sürüyor.

TOMBUL: BİZE RAĞMEN YASAYI GEÇİREMEZSİNİZ

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Kızılay Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme katılanlara yönelik yaptığı açıklamada şunları söyledi: ?Kendilerine kapatma davası açılınca isyan edenler emekçilere barikatları reva görüyorlar. Emekçiler, halk kararlı. Bize rağmen bu yasayı geçiremezsiniz. Bizim kararlılığımız karşısında kimse duramadı. Eylemlerimiz devam edecek. Bugün TBMM önünde buluşacaktık ama Meclis'i halka kapatmak istiyorlar. Genel Sağlık Sigortası ile katkı payı getiriliyor. Bu ülkenin yoksulları katkı payı ödemek zorunda kalacaklar.?

Kızılay Meydanı'na saat 15.00 sıralarında gelerek alanı trafiğe kapatan eylemciler, polisin anonslarına rağmen meydanı boşaltmadılar. Bu sırada, Akay Caddesi'nde bulunan DİSK ve TMMOB üyeleri de Kızılay Meydanı'na geldiler.

Eylemciler, meydanı kapatmaya çalıştığı sırada polisle yaşanan arbedede bazı eylemciler ile Çevik Kuvvetten Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muzaffer Sürücü'nün elinden yaralandığı öğrenildi.

İSTANBUL'DA DA ÇEVİK KUVVET ENGELLEDİ

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, Ankara'da olduğu gibi İstanbul'da da eylemlerle protesto edildi. İstanbul'da Okmeydanı Hastanesi önünde toplanan çalışanlar, AK Parti il binasına kadar yürüdüler. Göstericiler, il binasına 500 metre kala çevik kuvvet ekiplerince engellendi. Burada yapılan basın açıklamasının ardından eylemciler yeniden hastaneye döndü.

Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan grubun istikameti ise Kadıköy İskele Meydanı'ydı. Yolu trafiğe kapatarak meydana inen grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Eylem nedeniyle banliyö trenleri ile Adapazarı, Boğaziçi ve Cumhuriyet ekspresleri de saat 17.00'ye kadar seferlerine ara verildi.

6 Nisan Pazar günü de İstanbul Kadıköy Meydanı'nda ?Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu? bir miting düzenleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber