Sağlık Bakanlığı'ndan bebek ölümleri ile ilgili açıklama

Haber Giriş : 03 Nisan 2008 18:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı anne ve bebek ölümlerindeki verileri açıkladı. Buna göre bebek ölümlerinin yüzde 60'tan fazlası yeni doğan döneminde görülüyor. Öte yandan bebek ölümlerinin altında yatan temel nedenlerin başında beslenme yetersizlikleri geliyor. Anne ölümlerinin başta gelen sebepleri arasında ise doğum sonrası kanama, gebelik zehirlenmesi ve enfeksiyonlar geliyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan ile Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse Sağlık Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında anne ve bebek ölümlerine ilişkin verileri açıkladı. Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nın anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi için bir dizi program yürüttüğüne dikkati çekerek, ?Bu programlar bebeği, anne karnına düşmesinden önceki dönemden başlayarak tüm hayatını kapsayacak şeklide bir bütün olarak ele alınıyor? dedi. Bebek ölümlerinin yüzde 60'tan sonra fazlasının yeni doğan döneminde olduğuna işaret eden Buzgan,?Yoğun bakıma ihtiyaç duyulan bebeklerin uygun şartlarda tedavilerinin sağlanması amacıyla yoğun bakım merkezlerinin fiziki yapıları ve tıbbi donanımında gelişmeler sağlanmıştır ve çalışmalarımız devam etmektedir? dedi.

-BEBEK ÖLÜMLERİNİN ALTINDA YATAN TEMEL NEDEN BESLENME YETERSİZLİĞİ-

Bebek ölümlerindeki bir başka önemli sebebin ise beslenme yetersizlikleri olduğunu kaydeden Buzgan ?Bu nedenle Sağlık Bakanlığı beslenme programlarına özel bir önem vermektedir. Bebek beslenmesinde ilk altı ay sadece anne sütü yeterli olmaktadır. İlk 6 aydan sonra uygun ek gıdalara geçilmesi, vitamin ve mineral eksikliklerine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir? diye konuştu.

Toplantıda konuşan Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse ise anne ölümleri ve sebeplerine ilişkin şunları söyledi:

?Anne ölümlerinin başta gelen sebepleri arasında ise doğum sonrası kanama, gebelik zehirlenmesi ve enfeksiyonlar geliyor. Doğum sonrası kanama da oran yüzde 25-30 arası. Gebelik zehirlenmeleri ile meydana gelen anne ölümleri oranı yüzde 15-20 arası, enfeksiyonların sebep olduğu ölümler ise yüzde 5 iler 9 arasında değişiyor. Enfeksiyonlar nedeniyle yaşanan anne ölümleri oldukça azaldı. Önceden oran yüzde 9 idi?

-SANAYİLEŞMİŞ ÜLKELERİN GERİSİNDEYİZ-

Anne ve bebek ölümlerinde sanayileşmiş ülkelerin gerisinde olunduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Buzgan, ?Ancak geçmişe oranla çok iyi durumdayız. Verilere göre gelişmekte olan ülkeler konumundan çıkarak gelişmiş ülkeler arasında yer alıyoruz? diye konuştu. Bebek ölüm hızının 1988'de binde 77.7 olduğunu bildiren Buzgan, bu sayının 2007'ye gelindiğinde binde 16'lara düştüğünü söyledi. Yani Sağlık Bakanlığı'nın 2007 kayıtlarına göre bin canlı doğan bebekten 16'sı hayatını kaybediyor. Buzgan, bebek ölüm hızında Unicef Raporu'ndaki dünya çocukları ile karşılaştırıldığında ise Türkiye'nin oldukça ilerde olduğunun görüleceğini söyledi. Türkiye'de binde 16 olan bebek ölüm hızının, az gelişmiş ülkelerde binde 97, gelişmekte olan ülkelerde ise binde 57 olduğunu bildiren Buzgan, ?Bu sayı Doğu Asya ve Pasifik'te binde 26, Güney Asya'da binde 63, Kuzey Afrika'da ise binde 59. Yani Türkiye gelişmekte olan ülkeler kategorisinden gelişmiş ülkeler kategorisine doğru geçiyor? dedi.

Buzgan Sağlık Bakanlığı'nın hedefinin ise binde 15'lerin altına düşmek olduğunu da sözlerine ekledi. Anne ve bebek ölümlerinin daha önce 5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları ve diğer araştırmalarla takip edildiğini bildiren Müsteşar Yardımcısı Buzgan, ?Anne ve bebek ölümleri bugün artık rutin izleme programları kapsamına alınmıştır. Her bir anne ve bebek ölümlerinin nedenleri araştırılarak aynı nedenle başka anne ve bebeklerin ölmemesi için tedbirler alıyoruz? diye konuştu.

Buzgan, öte yandan Unıcef Raporu'na göre Türkiye'nin 5 yaş altında çocuklarda da ölüm oranı sıralamasında ilerlediğini belirtti. Buzgan, kötüden iyiye doğru yapılan sıralamada 195 ülke arasında, 1998'de 82'inci sırada yer alan Türkiye'nin 2007 yılında 92'inci sıraya geldiğini, hedeflerinin ise 100'ün üzerine çıkmak olduğunu kaydetti.

-ANNE ÖLÜMLERİNDE TÜRKİYE 57. SIRADA-

Müsteşar Yardımcısı Buzgan, anne ölümlerinde dünya ülkeleri arasında kayıt tutulmasına ilişkin çalışmaların yeni olduğunu belirterek ?Anne ölümü nadir görülen bir olaydır. Dünya Sağlık Örgütü'nün 5 yılda bir yayınladığı Türkiye 2005 yılı anne ölümleri raporunda iyiden kötüye doğru sıralamada Türkiye 171 ülke arasında baştan 57. sıraya yükselmiştir.2000 yılında 70. sırada idik? dedi. Türkiye'deki anne ölüm oranlarının 2000 yılında yüz binde 70, 2005 yılında ise yüz binde 44 olduğunu ifade eden Buzgan, ?Oranlarındaki düşüş dikkat çekicidir. Bu amaçla sağlık personelinin güncel bilgi ve beceri kazanması için güvenli annelik konusunda eğitimler yapılmaktadır? diye konuştu.

-HASTANELERDE YAPILAN DOĞUMLAR ARTIYOR-

Anne ve bebek ölümlerinde hastanede yapılan doğumların oldukça önemli olduğunun altını çizen Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan şunları söyledi:

?Doğumların sağlık personeli tarafından ve sağlık kuruluşunda yaptırılması anne ve çocuk ölümlerini önlemektedir. Vatandaşlarımıza yönelik yaptığımız eğitim çalışmalarında bu konuya özel önem verdik. Ayrıca ?Şartlı Nakit Transferi Projesi? ile doğumlarını hastanede yapan yoksul gebelere de nakit yardımında bulunuyoruz. Bu uygulamalar hastanelerde yapılan doğum sayılarına da yansımakta ve sağlık kuruluşlarında yapılan doğumlarda önemli bir artış gözlenmektedir. 2002 yılında hastanede yapılan doğum sayısı 806 bin 367 iken, bu sayı 2007'de 1 milyon 127 bin 92'ye ulaşmıştır?

Gebe ve bebek izlemlerinin de hayat kurtardığına işaret eden Buzgan, ?Özellikle riskli gebeliklerin uygun şekilde takip edilmesi ve acil durumlarda uygun müdahalenin yapılması ve aynı şekilde yenidoğan döneminden başlanarak bebeklerin yakından takip edilmesi pek çok anne ve bebeğin hayatını kurtarmaktadır? dedi.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber