İstanbul altın-mücevher merkezi olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Karma Ekonomi Toplantısı için gittiği Güney Afrika'da İstanbul'un altın ve mücevherat merkezi olması yönünde önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Onlar da altın var. Bizde de sanat var. Onları birleştirelim" dedi.

Madencilikte çevreye karşı duyarlılığın arttırılması için çalışmalar sürdürdüklerini, bu amaçla Maden Yasası'nda düzenlemeye gittiklerini ifade eden Güler,''Çevre bize emanet. Bu emaneti çocuklarımıza, torunlarımıza gelecek nesillere devredeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin dünya altın sektöründeki yeri, önemi ve gelecekte üstleneceği rolün ele alınması amacıyla İstanbul Altın Rafinerisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Güler, Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı'nın yapıldığı Güney Afrika'da Türkiye'yi temsil ettiğini ve ayağının tozuyla buraya geldiğini ifade etti. Güney Afrika'nın dünyanın bir numaralı altın üreticisi, aynı zamanda elmasıyla, gümüşüyle dünyanın en önemli maden üreticisi olduğunu hatırlatan Güler, buradan önemli haberlerle geldiğini kaydetti.

Güney Afrika'da özellikle altın konusunda ve bu noktada Türkiye'nin merkez olması, İstanbul'un altın merkezi, bir mücevherat merkezi olması yolunda önemli görüşmeler yaptıklarını anlatan Bakan Güler, şöyle konuştu: "Yaklaşık 350 tondan fazla altın üretiyorlar. Onlar da altın var. Bizde de sanat var. Onları birleştirelim dedim. Bu bakımdan çok da ciddiye aldılar. Mayıs-Haziran ayında gruplar gelecek. Onlarla görüşmelerimiz sürecek. Dolayısıyla İstanbul'umuz bir mücevherat merkezi bir altın merkezi olacak ve altın çağını yaşayacak. Buna inancımız tam"

Türkiye'de yaklaşık 30 bin altın işleyen kuyumcu işletmesi bulunduğunu, sektörün 250 bin kişiye istihdam sağladığını aktaran Güler, Türkiye'nin, aslında bir altın ülkesi olduğunu söyledi. Güler, "Bizim bunun hakkını vermemiz gerekiyor'' dedi.

Madencilikte Türkiye'de çok önemli adımlar atıldığını belirten Güler, bundan sonra madenciliğe bir bütün olarak ağırlık vereceklerini ifade etti. Yapacakları çalışmalarda çevreye karşı duyarlı olmak gerektiğini vurgulayan Güler, ''Çevre bize emanet. Bu emaneti çocuklarımıza, torunlarımıza gelecek nesillere devredeceğiz. Bu noktadaki çalışmaları sürdürüyoruz. Bununla ilgili olarak Maden yasada bazı yeni düzenlemeler getireceğiz'' diye konuştu.

Katma değeri yüksek ürünlerin Türkiye'de kalmasına yönelik çalışmaları sürdüreceklerini ifade eden Güler, ''Amacımız madenciliği, daha prestijli bir sektör haline getirmektir. Maden Kanununu sizlerle birlikte tartışmaya açarak yeni finansman metoduyla yatırımlarını ve Ar-Ge projelerini desteklemeyi arzu ediyoruz. Maden İşleri ve MTA'ya yeni bir yapı kazandırmayı istiyoruz. İstanbul Altın Borsası ve İstanbul Altın Rafinerisine ilaveten, elmas ve kıymetli taşlar piyasasının kurulmasını da gerçekleştirmek istiyoruz. Baz metaller piyasası, hedeflerimizden biri. Resmin bütününe çok dikkatli bakıyoruz. Bu noktada gayet ciddiyiz. Oyun oynamıyoruz'' diye konuştu.

Toplantının ardından, Hilmi Güler ve katılımcılara, Türkiye'de çıkartılan altınların rafinasyon işlemi uygulamalı olarak gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber