Yoğun gıda denetimi yarın başlıyor.

Haber Giriş : 11 Ekim 2004 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yoğun gıda denetim faaliyetlerinin üçüncüsü, yarın Ankara'da başlıyor.

Değişik illerden gelen 250 konuk gıda kontrolörü ve denetmen, 15 ekime kadar Ankara ili genelindeki gıda üretim ve satış yerlerini ziyaret ederek, yeni gıda mevzuatı ve hijyen konularında bilgi verecek.

Ziyaretlerde öncelik bilgilendirmeye verilirken, gıda siciline kaydolmayan, üretim izni almayan işyerleri uyarılacak ve işyerlerinden, Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurarak denetim defterlerini almaları istenecek.

Denetimler sürecek

İstanbul ve İzmir'de de diğer illerden gelen kontrolör ve denetmenler ile yoğun denetim faaliyeti gerçekleştiren Bakanlık, Ankara'nın ardından Antalya ve gıda üretiminin yoğun olduğu illeri de planlama kapsamına aldı.

Geçtiğimiz hafta cuma günü Ankara'ya çağrılan denetim faaliyetlerine katılacak elemanlara, denetimi nasıl yapacakları, gıda mevzuatı ve uygulanabilecek cezalar hakkında iki günlük seminer verildi.

Yetkililere göre, Ankara Tarım İl Müdürlüğü'nün bünyesinde 11'i yardımcı personel olmak üzere 51 personel ve Sağlık Bakanlığı'ndan devir alınacak 32 personel ile denetim işlerinin yürütülmesi mümkün değil.

Asıl denetimin tüketiciler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan yetkililer, gıda mevzuatında son yapılan değişiklik ile üretim izni, gıda siciline kayıt olma aşamalarında para alma uygulamasının kaldırılması nedeniyle denetim faaliyetlerinin finansmanında da zorlandıklarını belirttiler.

Denetimlerde, işyerleri öncelikle gıda siciline kayıt olmaları yönünde uyarılacak.

Kayıtlı işyerlerinin 407'sini ekmek fırınları, 478'ini pastaneler, 128'ini un ve unlu mamuller üreticileri, 67'sini simit fırınları, 209'unu et ve et ürünleri işleyenler, 70'ini süt ve süt ürünleri işletmeleri, 64'ünü şekerli mamul üreticileri, 81'ini yemek fabrikaları oluşturuyor.

Yılın ilk dokuz aylık döneminde 174 işletme gıda siciline kaydolarak üretim izni alırken bin 350 adet işyeri denetimi yapıldı.

Denetlenen 67 fabrikadan dokuzu hakkında ise savcılığa suç duyurusu yapıldı.

Denetim beş gün sürecek

Ankara'da beş gün süreyle denetim yapacak konuk kontrolör ve denetmenler, ikişer kişilik ekipler halinde çalışacak.

Beypazarı, Akyurt, Ayaş, Kazan, Hanoğlan, Elmadağ, Çubuk, Polatlı, Bala, Yenikent, Gölbaşı gibi çevre ilçelerde de denetim yapan elemanlar, mevzuata ya da hijyene uymayan durumları tespit etmeleri halinde, İl Müdürlüğü'ndeki ekipleri arayarak numune alınmasını isteyecekler.

Yetkilier, öncelikli amacın kayıtlı işyerlerinin sayısını artırmak olduğunu vurguladılar.

CNNTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber