Hükümetin önceliği sağlık ve eğitim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2008 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin öncelik verdiği konulardan ikisinin sağlık ve eğitim olduğunu belirten Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'deki sağlık alanındaki erişimin çoğu Avrupa ülkesinde olmadığını, zorunlu eğitimin ise 11 veya 12 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere geldiği Kastamonu'da Özel Anadolu Hastanesi bünyesinde uzun bir süreden beri açılması için çaba harcanan "Anadolu Diyaliz Merkezi"nin hizmete açtı. Açılış törenin de konuşan Murat Başesgioğlu, toplum hayatında sağlık ve eğitim sektörlerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Hükümetin öncelik verdiği dört konudan ikisinin eğitim ve sağlık olduğunun altını çizen Devlet Bakanı, Türkiye'de sağlık alanında önemli adımların atıldığını söyledi.

Türkiye'deki sağlık alanındaki erişimin çoğu Avrupa ülkesinde olmadığını ifade eden Murat Başesgioğlu, "Türkiye'de sağlığa ve ilaca erişim konusunda 5-6 yıldır çok önemli adımlar atıldı. SKK'lı vatandaşlarımız sadece SSK eczanelerinden ilaç alırlardı. Ama şu anda bu kalkmış durumda. Memurun, BAĞ-KUR'lunun başvurabildiği yere sigortalıda, işçi de başvursun. Şunu iddia ile söylüyorum. Türkiye'deki sağlık alanındaki erişim konusu, çoğu Avrupa ülkesinde yoktur" dedi.

Anadolu Diyaliz Ünitesi'nin Kastamonu için büyük bir kazanç olduğunu anlatan Başesgioğlu, böbrek ve diyaliz hastalığı çok zor bir hastalık olduğunu Anadolu Diyaliz Ünitesi'nin açılmasıyla bu sıkıntının büyük ölçüde giderileceğini söyledi. Sağlığın parayla ölçülemeyeceğine dikkat çeken Devlet Bakanı Başesgioğlu, hükümet olarak imkanlarını zorlayarak sağlık alanına büyük yatırımlar yaptıklarını belirtti.Kastamonu'da sağlık alanında özel sektörün yatırımlarının ile çok büyük katkı sağladığını ifade eden Başesgioğlu,"Bundan 10 yıl önce sağlık anlamında hastalarımız çevre illere gidiyordu.Ama bu gün komşu illere sağlık anlamında hizmet verecek duruma geldik.Bu çok güzel gelişmedir.Özel sektörün bunda katkısı büyüktür." diye konuştu.

Son yıllarda okullaşma ve eğitimin kalitesi açısından önemli adımların atıldığını, önemli yatırımların Türkiye'ye kazandırıldığını ifade eden Başesgioğlu, Türkiye'de zorunlu eğitimin 11 veya 12 yıla çıkması gerektiğini savundu.Başeskioğlu, "Artık dünyadaki çağdaş eğitim bu. Ülkemizdeki zorunlu eğitim olan 8 yıl yeterli değil. Zorunlu eğitimin en az 11 yıla çıkarılması gerekir. Bu anlamda okul öncesi eğitim bir temel taşı teşkil ediyor. Eğer biz genç nüfusu nitelikli ve kaliteli bir şekilde eğitebilirsek, onları iyi birer vatandaş olarak yetiştirebilirsek, vatandaşlık bilincini en üst seviyeye çıkartabilirsek hem ailelerine, hem kendilerine, hem de topluma yararlı insanlar olacaklardır. Bunun için gençlerimizin yetişmesi konusunda elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım" diye konuştu.

-"KASTAMONU'DA DİYALİZ HASTALARININ YÜZDE 90 İHTİYACINI KARŞILAYACAK KAPASİTEYE SAHİBİZ"-

Özel Anadolu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Civcioğlu, hastaneleri bünyesinde faaliyete başlayan Anadolu Diyaliz Ünitesi'nin Kastamonu'da diyaliz hastalarının yüzde 90 ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Çoğu yatırımcı için yapılacak yatırımın ticari boyutunun önemli olduğunu belirten Civcioğlu, ünitenin hastaneye maddi anlamda katkısı olmadığını, Anadolu Hastanesi olarak yüksek rakamlar harcayarak faaliyete geçirdikleri diyaliz ünitesini Kastamonu halkına, Kastamonulu diyaliz hastalarına hizmet amacıyla açtıklarını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber