Beyaz ekmek yerini kepekliye bırakmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2008 15:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Beslenme uzmanları Türk insanının temel besin maddesi olan beyaz ekmeğin yerini kepekli ekmeğe bırakması gerektiğini belirtiyor. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gülden Pekcan, ekmeğin vitamin ve mineral yönünden zenginleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Antalya'da devam eden 6. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi'nin basın toplantısında konuşan HÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Pekcan, Türk toplumunun günlük enerjisinin yüzde 58'ini ekmek ve tahıllardan temin ettiğine dikkat çekti. Pekcan, enerjinin sadece yüzde 44'ünün ise ekmekten karşılandığını kaydetti. Ekmeğin vitamin ve minerallerden yana zenginleştirilmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu anlatan Pekcan, özel bir firma tarafından hazırlanan zenginleştirilmiş ekmeğin ise asıl ihtiyaç duyan halk kitlelerine ulaşmamasından yakındı. Bu firmanın TÜBİTAK ile ortak çalışma yaparak ekmeği zenginleştirdiğini hatırlatan Pekcan, "Ama bu belirli bir kesime hizmet ediyor. Esas ihtiyacı olan, sorunu olan kişilere ulaşmıyor. Marketlerde sunuluyor. En azından geçiş döneminde mevzuat oluşturulursa ekmek zenginleştirebilir. Zenginleştirme yoluna gidilirse, ekmek kuyruklarında gördüğümüz kişiler bu ekmeğe ulaşabilir." dedi. Posalı ekmek tüketiminin önemine de değinerek Pekcan, kepekli ekmek tüketimine ağırlık verilmesini önerdi.

HÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de, Türk insanının günde 350-400 gram ekmek tükettiğini söyledi. Günlük enerji ihtiyacının yüzde 50-60'ının ekmekten karşılandığına dikkat çeken Besler, zenginlerin bile yüksek miktarda ekmek tükettiğini söyledi.

HÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyit Mercanlıgil ise posalı gıdaların tercih edilmesini tavsiye etti. Kanser, obezite, diyabet gibi hastalıklardan korunma açısından bu gruptaki besinlerin önemli olduğunu vurgulayan Mercanlıgil, "Türkiye'de sebze-meyve ile kuru bakliyat tüketimi az. Türkiye'de protein ihtiyacının çoğu bitkisel kaynaklı. Hayvansal kaynaklı protein alımı ise az. Hafta da en az 2-3 kez balık yenilmeli." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber