Boşanmanın anatomisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimli kadın eşiyle, eğitimsiz kadınsa daha çok eşinin ailesiyle ilgili nedenlerden boşanıyor.

'Aile Yapısı Araştırması'na göre eğitimli kadınlar aldatılma ve eşinden şiddet görme, eğitimsiz kadınlar çocuk sahibi olamama ve eşinin ailesiyle geçinememe gibi nedenlerle boşanıyor

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 'Aile Yapısı Araştırması'nın ileri analizleri, eğitimli ve eğitimsiz kadınların evlilik yaşamları arasındaki farkları ortaya koydu.

Buna göre eğitimli kadınlar aldatılma, şiddete maruz kalma ve madde bağımlılığı gibi daha çok erkeğe bağlı nedenlerle evliliklerini bitirme kararı alıyor. Eğitimsiz kadınlarsa çocuk sahibi olmamak, eşinin ailesiyle geçinememek, evin geçiminin sağlanamaması gibi aileyle ilgili sebeplerden boşanıyor. 2006 yılında 12 bölgede 30 bin ailenin katılımıyla yapılan araştırmanın ileri analizlerine yansıyan diğer bulgular şöyle:

GELİR VE YATIRIM: Eğitimli kadınların kişisel gelirleri 400-1200 YTL arasında, eğitimsiz kadınlar 400 YTL den az kazanıyor. Kişisel gelirleri 400 YTL'den az olmasına rağmen eğitimsiz kadınların müstakil ev sahibi olma oranı eğitimli kadınlardan daha fazla. Eğitimsiz kadınlar bağ, bahçe gibi gayrimenkullere büyük oranda yatırım yapıyor. Eğitimsiz kadının hemen hemen hiç otomobili yok, eğitimli kadınlar da eğitimli erkelerle karşılaştırıldığında çok az miktarda otomobil alıyor.

ALIŞVERİŞ: Yiyecek içecek alışverişini eğitimsiz kadının ailesinde erkek yaparken eğitimli kadın bu işleri de üzerine alıyor.

AİLE İLİŞKİLERİ: Anne ve babayla hemen hemen tüm gruplar sıklıkla görüşüyor ancak eğitimsiz kadının kardeşleriyle görüşme sıklığı ayda bir kez ya da yılda birkaç keze düşüyor. Kayınvalide ve kayınpederle en sık eğitimsiz kadınlar görüşüyor. Büyükanne ve büyükbabaları ise sıklıkla eğitimli kadınlar ziyaret ediyor. Eğitimsiz kadınlarda bu oran çok düşük. Amca, teyze, hala, dayı gibi akrabalarla görüşme sıklığı yılda birkaç kez ya da ayda birkaç olmak üzere değişkenlik gösteriyor. Komşularıyla en fazla görüşenler, eğitimsiz kadınlar.

EVLENME YAŞI: Kadınların eğitim düzeyi arttıkça evlenme yaşı da yükseliyor. İlk evlenme yaşı eğitimsiz kadınlarda 18 yaş altı ve 18-24 yaş, eğitimli kadınlarda 18-24 ile 25-29. İlk evlenme yaşı giderek artıyor. Türkiye'de erkekler için ortalama ilk evlenme yaşı 1990'da 26.1 iken 2000'de 26.9 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber