İmam atamasında mezhebe bakılıyor mu?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 22:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şerafettin Halis'in, Alevi köylerine neden Sünni imam atandığına ilişkin soru önergesine cevap veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Halis'e şöyle cevap verdi:

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, imam-hatiplerin atanmasında, atanacak imamın veya cemaatin mezhebine bakılmadığını bildirdi.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in, Alevi köylerine neden Sünni imam atandığına ilişkin soru önergesine, Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu adına cevap veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet'in cami yeri tespit etmek, yaptırmak ve onarmak gibi bir görevi bulunmadığını vurguladı. Türkiye'de camilerin vatandaşların katkısıyla yapıldığını, Diyanetin görevinin ise cami yapıldıktan sonra başladığını dile getiren Bardakoğlu, "Bu noktadan sonra başkanlığımızın görevi, inşaası tamamlanmış camilerin ibadete açılış belgesini vermek, din hizmetlerinin sunulmasını sağlamak amacıyla kadro taleplerini karşılamak, camileri yönetmek ve denetlemektir" dedi.

İlk defa göreve başlayacak imam-hatiplerin yerleştirme işleminin ÖSYM tarafından adayların tercihlerine göre yapıldığını, atamalarının ise yerelden gelen talepler doğrultusunda Diyanet tarafından yapıldığını dile getiren Ali Bardakoğlu, "Başkanlığımızın bütün atamaları, yasa ve kanunlar çerçevesinde hazırlanan mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yapılan imam-hatip atamaları da bu kurala tabii olup, mevzuatta aranan gerekli şartları taşıyan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, mezhep, meşrep, düşünüş gibi başka herhangi bir kriter dikkate alınmaksızın imam-hatip olarak atanabilmektedir" şeklinde konuştu.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, hizmetlerini vatandaşlık esasına göre yürütmekte olduğunu, vatandaşlar arasında da mezhep, meşrep gibi herhangi bir ayrım yapmadığını ifade etti. Bardakoğlu, şöyle dedi: "Kadro imkanları ölçüsünde mahallinden gelen kadro taleplerini karşılamaya çalışan Başkanlığımızda, ne personelin ne de camii cemaatlerinin mezhebi, meşrebi gibi hususlarda istatistiki bir bilgi bulunmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber