Tüketici Mahkemesi, ekmeğe zammı haklı buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Tüketiciyi Koruma Derneğinin (TÜKODER), Ankara'da 2006'da halk ekmeğe yapılan yüzde 34 oranındaki zammın iptali talebiyle açtığı davanın reddine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.

Ankara 7. Tüketici Mahkemesinin gerekçeli kararında, sermayesinin yüzde 97,03'ü Ankara Büyükşehir Belediyesine ait Halk Ekmek ve Un Fabrikasının ekmek fiyatlarına 31 Ağustos 2006'dan itibaren yüzde 34 zam yaptığı belirtildi.

Gerekçeli kararda, bunun üzerine, derneğin "makul sınırları aştığı, ekonomik büyüme, istikrar ve tek haneli enflasyon oranları gibi hususların dikkate alınmadığı, kamu yararının göz ardı edildiği" gibi gerekçelerle, zammın iptali için dava açtığı hatırlatıldı.

Fabrika vekilinin, mahkemedeki savunmasında, şirketin 4 yıla yakın süreyle ekmek fiyatına zam yapmadığını ve 3 aydır zarar ettiğini bildirdiğine yer verilen gerekçeli kararda, vekilin, zamla 200 gram ekmeğin 20 YKr'ye yükseldiğini anımsattığı belirtildi.

Bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere, aynı dönemde ekmeğin girdi maliyetlerinin arttığı kaydedilen gerekçeli kararda, "serbest piyasa ekonomisi koşullarına göre, anonim şirket olan davalının zam oranını istediği şekilde kararlaştırabileceğine ve yasal anlamda buna engel herhangi bir sınır getirilmesinin mümkün olmadığına" yer verildi.

"Tüketici ve alıcıların tercih haklarını kullanarak, daha ucuz fiyata benzer malları almasının mümkün olduğu" ifade edilen kararda, "yasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddedildiği" bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber