Yeni TCK için eğitim seferberliği başlatılıyor

Haber Giriş : 13 Ekim 2004 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı yeni Türk Ceza Kanunu dolayısıyla personelini eğitecek. Düzenlenecek seminerlere yaklaşık 5 bin hakim ve savcı katılacak. Avukatlar da yeni Ceza Kanunu'na alışabilmek için şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Proje kapsamında 150 hakim ve savcı öncelikle yetiştirilecek.

Adalet Bakanlığı, Resmi Gazete'de dün yayımlanan ancak 1 Nisan 2005'te yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu'yla (TCK) ilgili hakim ve savcıları eğitecek. Avukatlar da yeni ceza kanununa alışabilmek için şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Belirli bölgelerde düzenlenecek seminerlerle ceza mahkemelerinde görevli 3 bin hakim ve 2 bin 500 savcıya yasanın getirdiği yenilikler anlatılacak. Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanı Haluk Mahmutoğulları, yeni TCK'nın ceza kanunu sistematiğinde önemli değişiklikler getirdiğini belirterek bu yeniliklerin, düzenlenecek seminerlerle Türkiye genelinde görev yapan bütün savcılara ve ceza hakimlerine anlatılacağını söyledi.

Daha önce yaklaşık 9 bin hakim ve savcıya yönelik insan hakları eğitimi projesini başarıyla tamamladıklarını ifade eden Mahmutoğulları, yasanın yürürlüğe gireceği 1 Nisan 2005 tarihine kadar seminerlere katılması gereken 5 bin 500 hakim ve savcının tamamının eğitim alacağı şekilde program yaptıklarını belirtti.

Bakanlığın eğitim çalışması aşamalı gerçekleştirilecek. TCK eğitim seminerleri projesi kapsamında 150 hakim ve savcı meslektaşlarına ders vermek üzere öncelikle yetiştirilecek. Eğitici olarak görev alacak hakim ve savcılara TCK tasarısını hazırlayan komisyonda yer alan ceza hukukçuları, Adalet Bakanlığı'nda görevli hakimler, Yargıtay üyeleri ve çeşitli üniversitelerin ceza hukuku öğretim üyeleri ders verecek.

Seminerlerde özellikle yeni kavramlara yer verilen ceza hukukunun genel ilkeleri bölümü ile suçun tanımı ve unsurlarında değişiklik yapılan maddelerin nasıl uygulanacağı konuları üzerinde durulacak. Bu eğitim seminerlerinin tamamlanmasının ardından yeni ceza kanununun uygulanmasında karışıklık yaşanmayacağını belirten Mahmutoğulları, hakimlerin suçlu lehine yapılan değişiklikler nedeniyle yeniden incelenmesi gereken dosyalar konusunda da bilgilendirileceğini açıkladı. Ayrıca üzerinde çalışmalara devam edilen Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu tasarısının Meclis'te kabul edilmesi durumunda eğitim seminerlerinde bu kanunlarla getirilen değişiklikler de anlatılacak.

Öte yandan sistematiği baştan sona değiştirilen yeni TCK için avukatlar da şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Avukatların talepleri doğrultusunda barolar da kendi bünyelerinde yeni ceza kanunuyla ilgili kurslar düzenleyecek. Uzun süren bir hazırlık süreci ve tartışmaların ardından kabul edilen yeni ceza kanunu, başta ceza hukukunun genel ilkeleri olmak üzere suç tiplerinde ve cezalarda önemli değişiklikler getiriyor. Farklı bir felsefeyle hazırlanan tasarıyla yürürlükteki TCK'nın sistemi bütünüyle değiştiriliyor. Kabahat niteliğindeki düşük cezalı suçlar ceza kanunu kapsamından çıkarıldı. Tam teşebbüs, eksik teşebbüs, hafif ve ağır tahrik gibi farklı uygulamalara yol açan ayırımlar kaldırıldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yeni düzenlemeyi ?devrim' diye nitelendirmişti. Bakan, insana öncelik veren, çağdaş ve demokratik bir ceza kanunu yaptıklarına vurgu yapmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber