'Haftaya duruşmanız var bekliyoruz'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) sağladığı hukuki imkanları değerlendiren Adalet Bakanlığı, tasarrufa gitmek için SMS yöntemiyle çağrı yapacak. Bakanlık, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ocak 2007'de başlattığı kısa mesajla çağrı yöntemi başarıya ulaşınca harekete geçti. Avukat ile tanık, şüpheli, davalı, davacı, mağdur sıfatındaki vatandaşlara soruşturma ve davalara ilişkin haber veren 'UYAP SMS Bilgi Sistemi'ni uygulamaya geçirdi. Konuya ilişkin tüm başsavcılıklara genelge ileten bakanlık, uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaşması halinde 7 milyon YTL tasarruf bekliyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre yazılı tebligat yerine telefon, faks ya da elektronik posta yoluyla çağrı yapılabiliyor. Altyapı olmadığı için uygulanamayan bu madde 2007 yılının Ocak ayında Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından SMS yoluyla tebligat yapılarak başlatıldı. Daha sonra da Bursa, Diyarbakır ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kısa mesajla çağrı sistemine geçti. Adalet Bakanlığı da, sistemi kuran savcıyı Ankara'ya çağırarak bilgi aldı. Bakanlık, cep telefonları için Turkcell ile sabit hatlar için de Türk Telekom'la sözleşme yaptı. UYAP'ın mobil ayağını oluşturan 'UYAP SMS Bilgi Sistemi' bu şekilde hizmete girmiş oldu. Altyapı sorunları giderilmediği için sistem bütün adliyelerde faal olarak uygulanamıyor.

Adalet Bakanlığı, yayınladığı genelgeyle kısa mesajlı tebligata ilişkin bilgilendirme yaptı. Genelgede, avukatlar ve vatandaşlara gönderilen kısa mesajın ücretinin 7 SMS/14 kontör olduğu belirtildi. SMS ücretinin de vatandaşlardan alınmayacağı, ödemeyi bakanlığın yapacağı bildirildi. Sistem ile adalet hizmetlerinin çağın gereklerine uygun, etkin ve hızlı bir şekilde sağlanması, kolluk kuvvetlerinin iş yükünün azaltılmasının amaçlandığı kaydedildi. Vatandaşların SMS sistemini başlatan Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen çağrılara yüzde 79 oranında uyduğu anlatıldı. Sistemin Türkiye genelinde yaygın bir şekilde uygulanması halinde posta ye telgraf giderinde yıllık 7 milyon YTL civarında bir tasarruf sağlanması bekleniyor.

Mahkemeler artık SMS'le tebligat yapabilecek

SMS'lerle ilgili tüm sorumluluk, gönderimi yapan cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemelerine ait olacak.

Cumhuriyet başsavcılığı ve ceza mahkemelerinden muhataplara (şikayetçi, mağdur, şüpheli, tanık gibi) gönderilen SMS'lerin bedelleri bakanlık tarafından karşılanacak, muhataplara herhangi bir SMS ücreti yansıtılmayacak.

SMS gönderimi şahsa yönelik olacak, toplu SMS gönderimi yapılmayacak. Cumhuriyet başsavcılıkları ve ceza mahkemeleri tarafından gönderilen SMS'lere muhataplar tarafından geri dönüş yapılmayacak.

SMS'lerin gönderim listesi, içeriği ve muhataplara ulaşıp ulaşmadığına dair bilgi UYAP'ta saklanacak.

Büşra Erdal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber