Benim De Hakkım Var!

Mevzuatın vermiş olduğu bazı imkanlar bir kısım ziyaretçilerimiz tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Bu konudaki örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz: 1- Görevinden çekilen uzman erbaş başka bir kuruma memur olarak atanmayı isteyebilir. 2- Üniversitede 2 yıl çalışan akademik personel mezuniyetine uygun bir memur kadrosuna atanabilir. 3- İstifa eden memur bir süre sonra yeniden memurluğa başvurabilir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yukarıdaki durumda olanlar mevzatın tanımış olduğu imkanı "verilmesi zorunlu bir hak" olarak düşünmektedir. Oysaki bu algı yanlıştır. Her üç durumda da kişilerin sadece başvuru hakkı bulunmaktadır.

EN BÜYÜK İKİ YANLIŞ ALGI ŞU ŞEKİLDEDİR:

1- Başvuru yapınca almak zorundalar veya hemen alacaklar.

2- Bu işlemler merkezi olarak yürütülüyor.

Resmi mevzuatımıza göre kamu kurumları bu tür başvuruları "hizmet gereklerine" göre değerlendirmektedir. Ancak hali hazırdaki uygulamalarda "hizmet gereğinin ne olup olmadığı" konusunda objektif bir kriter bulunmamaktadır. Bu nedenle A belediyesi, A bakanlığı veya A rektörlüğü yukarıdaki durumlarda olup da yazılı dilekçe yoluyla başvuranlardan birini alırken diğerini almayabilmektedir.

Uygulamada kriter olmadığı içinde, hem uzman erbaşlar, hem akademik personel hem de istifa eden personel siyasi veya bürokratik referanslar ile bir sonuç almaya çalışmaktadır.

UZMAN ERBAŞLAR

Uzman erbaşlar başvuru yapan en büyük grubu teşkil etmektedir. 657'nin 92. maddesinin son fıkrasına göre, görevinden kendi isteğiyle çekilen uzman erbaşlardan en az 2 yıl çalışmış olanlar diğer kamu kurumlarında memur olarak istihdam edilebilmektedir. İstihdam uygulaması merkezi olarak yürütülmemektedir. Bu nedenle görevinden kendi isteğiyle çekilmiş olan ve en az 2 yıllık uzman erbaşlık yapan kişiler kurumlara tek tek yazılı olarak müracaat etmelidir. Ancak, belirtildiği üzere müracaatın değerlendirilmesi objektif kriterlere dayanmadığı için mutlaka bürokratik veya siyasi referanslara başvuru yapılmalıdır.

AKADEMİK PERSONEL

En az 2 yıl akademik personel olarak çalışmış olanlar kamu kurumlarına memur olarak atanabilmektedir. İstihdam uygulaması merkezi olarak yürütülmemektedir. Bu nedenle 2 yıllık akademik personel olarak çalışanların (50/D'ler dahil) kurumlara tek tek yazılı olarak müracaat etmesi gerekmektedir. Ancak, belirtildiği üzere müracaatın değerlendirilmesi objektif kriterlere dayanmadığı için mutlaka bürokratik veya siyasi referanslara başvuru yapılmalıdır.

İSTİFA EDEN PERSONEL

İstifa eden personel, istifa ediş şekline bağlı olarak en az 6 ay veya 1 yıl boyunca yeniden hiçbir kamu kurumunda 657'e tabi memur olarak istihdam edilmemektedir. Bu süreler tamamlanınca, kişilerin başvuru hakkı başlamaktadır.Ancak Sağlık bakanlığı dışındaki diğer kurumlarda başvuruların değerlendirilmesine ilişkin objektif bir kriter bulunmamaktadır. Bu nedenle, başvuru yapmadan önce mutlaka bürokratik veya siyasi referans aranmalıdır. İstihdam uygulaması merkezi olarak yürütülmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber