Yabancıya doktorluk yolu açılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Akdağ ile özel hastanelerin yöneticileri bir araya geldi. Sağlıkta en önemli sorun doktor ihtiyacı olarak belirlenirken, atılacak adımlar şöyle sıralandı: Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına imkân verilecek. Bu doktorları istihdam eden özel hastanelere kolaylık sağlanacak. Tıp fakültelerinin kontenjanı artırılacak

Sağlık sektörünün önde gelen kuruluşlarıyla, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sektörün sorunlarını masaya yatırdı. Toplantıda son yıllarda gerçekleştirilen reformların aksayan yönleri üzerinde durulurken, somut çözüm önerileri ortaya konuldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la Türkiye'nin önde gelen özel hastane ve birlik yöneticilerini buluşturan toplantıda en önemli konu 'doktor ihtiyacı'nın nasıl giderileceğiydi. Bakan Akdağ, atılacak somut adımları anlattı. Buna göre, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmalarını engelleyen düzenleme değişecek. Belli sayıda yabancı doktor çalıştıran özel hastanelere bazı ayrıcalıklar tanınacak. Belli alanlarda uzmanlaşmış hekimlere birkaç özel hastanede çalışabilme imkânı sağlanacak. Yurtdışında eğitim alan Türk hekimlerin denklik sorunu iki ay içinde çözülecek ve bunlar Türkiye'de görev yapabilecek. Köklü çözüm için YÖK'le anlaşma sağlandı. Tıp fakültelerine bin 500 ek kontenjan açıldı.

Toplantıda özel hastanelerle bakanlık arasında yaşanan sorunlar da gündeme geldi. Özel hastanelere ağır şartlar getiren 15 Şubat genelgesinin yumuşatılacağı mesajını veren Bakan Akdağ, özel hastanelerden beklentilerini sıraladı. Fark ücretine mutlaka sınır getirileceğini vurgularken, "Bana İstanbul piyasasında 'komünist bakan' dendiğini biliyorum. Ama sağlık işleri liberal piyasaya bırakılamaz." dedi.

Bana İstanbul'da 'komünist bakan' diyorlar

Burada bir örnek vereyim size. Şehir ismi vermeyeceğim. A şehrinde iki tane yeni özel hastane açılır. Aynı şehirde bizim de kamu hastanesinde tıbbi onkoloğumuz vardır. Zaten bu uzmanların sayısı az olur. Yeni açılan özel hastanelerden biri ayda 35 bin yeni lira vererek tıbbi onkologlardan birini alır. Öbür özel hastane de diğer onkoloğa 35-40 bin yeni lira vererek hizmet kadrosuna katar. Benim kamu hastanemde tıbbi onkolog kalmaz. Vatandaş nereye gidecek? Onkolog neredeyse oraya gidecek. Hani diyorduk, vatandaş ister kamuya ister özele gitsin! Ama bu örnekten hareketle kanserli bir hasta iki özelden birine gitmek zorunda. Başka bir örnek vereyim; bir orta ölçekli Anadolu şehrinde dört tane göz hekimi vardır. Bir özel hastane açılır, iki göz hekimi istifa ederek buraya geçer. Üçüncüsü de istifa edip başka bir şehre gidince devlet hastanesinde 120-130 tane hasta günde bir göz hekiminin karşısına çıkıyor. E peki benim 5 bin yeni lira verdiğim göz hekimine özel hastane nasıl 15 bin yeni lira veriyor? Kolay, vatandaştan farkı alır verirsin. E bir de diyoruz ki vatandaşın seçim hakkı olsun, istediğine gitsin. Ne karışıyoruz? Antidemokratik olmasın. Hatta İstanbul piyasasında bana 'komünist bakan' denildiğini biliyorum. Bunlar eski jargonlar ama bir taraftan piyasacı arkadaşlar komünist olmakla, komünistler de piyasacı olmakla suçluyor.

Diğer bir konu, yabancı doktor getirme meselesi. Kanunu yapmıştık, bir önceki Cumhurbaşkanımız Sayın Sezer veto etmişti. 'Tam gün' yasasıyla bunu yeniden getiriyoruz. İnşallah başına bir kaza gelmeden yabancı uyruklu kişilerin de Türkiye'de çalışmasının önünü açacağız. Ve buradaki kaynakta öncelik özel sektörün kullanacağı kaynak olacaktır. Çünkü yabancı uyrukluların kamuda çalışmasına yasak var. Ama bunun önünü açtığımızda özel sektör gerek Türkiye'de eğitim almış gerekse yurtdışında eğitim almış kişileri rahatça çalıştırabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber