Hareketsiz yaşam ağrıları tetikliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2008 17:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ağrı Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, günümüzde hareketsiz bir yaşam tarzına geçilmesinin bel ağrılarında olduğu gibi boyun ağrılarında da ciddi artışlara neden olduğunu belirterek, boyun egzersizi yapmanın, bu ağrıların oluşmaması için önemli bir koruyucu tedavi yöntemi olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, istatistiklere göre gelişmiş toplumlarda çok yaygın olan omuz-kol ya da boyun ağrılarının, hemen hemen herkesin hayatının herhangi döneminde hafiften çok şiddetliye doğru yayılan bir yelpazede karşılaştığı bir bulgu olduğunu kaydetti.

Genellikle aniden başlayan ağrıların büyük çoğunluğunun, istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi yöntemlerle tamamen düzeldiğini, ancak bazı kimselerde bu ağrının kronikleşerek çok daha uzun sürdüğünü ve tedavilerle düzelmediğini dile getiren Yücel, şu bilgileri verdi:

''Günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla hareketsiz bir yaşam tarzına geçilmesi, ani yapılan yanlış hareketler ve stres, tıpkı bel ağrılarında olduğu gibi boyun ağrılarında da ciddi artışlara neden oldu. Genel olarak fiziksel kondisyonları düşük kişiler, uzun süre oturarak çalışan kişiler, duygusal stres altında olanlar bu açıdan ciddi risk altındadır.''

Ayşen Yücel, boyun ve kol ağrılarının, boyun omurları, diskler, boyun kasları, kola giden sinirlere veya omuriliğe baskı oluşturan herhangi bir nedenden kaynaklanabileceğini ifade ederek, şunları dedi:

''Günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş, omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya neden olabilir. Boyun ağrıları basit bir kas kasılması ya da incinme nedeniyle olabileceği gibi, boyundaki eklem yapısının bozulması ile ortaya çıkan ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen faset endromu, boyun fıtığı, kanal darlığı, romatizmal hastalıklar, kemik erimesi), omur kayması ya da kırıkları ve hatta kemiklere yayılmış kanser gibi çok ciddi nedenlerle oluşabilir.''

-''EN SIK GÖRÜLEN BOYUN KASLARININ KASILMASI''-

Prof. Dr. Yücel, günlük hayatta en sık boyun kaslarının kasılmasıyla oluşan ağrıların görüldüğünü belirterek, bu ağrıların genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesiyle oluştuğunu bildirdi.

Yücel, ağır bir şey kaldırmak, aşırı aktivite, uzun süreli ve yanlış pozisyonda masa başı çalışmasının kas spazmına neden olabildiğini ifade etti.

Ayşen Yücel, ''Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yanlış yastık veya seyahat sırasında yanlış pozisyon da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm çözülebilir. Genellikle kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar, bazı fizik tedavi uygulamaları ya da masaj durumu düzeltebilir'' dedi.

Bu kasılmaların kronikleşirse halk arasında genellikle kas romatizması diye adlandırılan tıpta ise fibrozit, miyozit gibi farklı isimler kullanılan ''Miyofasyal ağrı sendromları''nın gelişebileceğini belirten Yücel, stres, hava değişimleri, uzun süre hareketsiz aynı pozisyonda kalma gibi faktörlerin kaslardaki hassas noktaları tetikleyerek kasılma ve ağrı oluşturduğunu kaydetti.

Boyun egzersizi yapmanın, bu ağrıların oluşmaması için önemli bir koruyucu tedavi yöntemi olduğunu bildiren Yücel, ''Düzgün yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını kuvvetlendirip duruş pozisyonunu düzelterek boyundaki hareket kabiliyetini artırır. Bu egzersizler, omuzlar ve sırttaki gerginlik ve sertlik hissini rahatlatır. Özellikle ameliyat olmuş hastalar ile uzun süreli boyunluk kullanmış olanlar mutlaka egzersiz yapmalıdır'' dedi.

Yücel, ağrı dışında uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü varsa, ağrı da günlük aktiviteleri yapmaya engel oluşturacak kadar şiddetli ve bir kaç gün içinde kendiliğinden geçmiyor veya azalmıyorsa, mutlaka uzman bir hekime muayene olunması tavsiyesinde bulundu.

-DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR-

Ayşen Yücel, boyun ağrılarından korunmak için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

''Günlük yaşamımızda acele ile yapılan ani hareketlerden sakınmalıyız. Ağır cisimleri kaldırmamalı, çekmemeli ve itmemeliyiz. Taşımak zorunda olduğumuz yükleri mutlaka iki kolumuza eşit paylaştırmalı, tek el ya da omuzda ağır bir çanta taşımamalıyız. Baş seviyesinin yukarısına doğru iki kolu ve boynu gerecek şekilde ağır yük kaldırmamalıyız. Vücudu sağa ya da sola döndürerek yerden bir şey almak ya da aşırı uzanarak bir cismi almaya çalışmanın riskli olduğunu unutmamalı ve bu hareketleri hiç yapmamaya dikkat etmeliyiz. Boynumuzu sürekli aynı pozisyonda sabit tutmamalıyız. Özellikle bilgisayar veya masa başında çalışıyorsak yarım saatte bir pozisyon değiştirmeliyiz. Telefonla konuşurken, telefonu boyun omuz arasına sıkıştırarak konuşmaktan sakınmalıyız. Çalışırken oturma pozisyonumuzun sırtı destekleyecek şekilde anatomik olmasına ve bilgisayar kullanıyorsak boynumuzun sürekli bir yöne ya da öne eğimli olmamasına dikkat etmeliyiz.

Uzun süre hareketsiz kalmamaya özen göstermeliyiz. Yatak ve yastık seçiminin boyun sağlığında önemli olduğunu unutmamalıyız. Düzenli egzersiz yapmalıyız. Sağlıklı olanların da düzenli kas gücü artırıcı egzersizler yapması gerekmektedir. Stresin boyun ağrısını arttırdığını unutmamalı ve gerekirse stresle baş etme konusunda yardım almalıyız. Uzman bir hekime danışmadan ağrı kesici ya da boyunluk gibi tedaviler uygulamamalıyız. Ağrımızın nedeni belli olmadan ehliyetsiz kişilerce yapılan masaj, çiğneme gibi tedavilere itibar etmemeliyiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber