Avrupa Konseyi kapatma davasına ilişkin bildiri yayımladı/ Tam Metin

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Nisan 2008 21:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Konseyi kapatma davası sürecinden endişeli

Avrupa Konseyi'ndeki 6 gruptan 5'inin başkanının imzasıyla yayınlanan bildiride ?AK Parti'nin kapatma davası ile ilgili yargı sürecinden endişeliyiz' dendi. Bildiriyi CHP'nin üye olduğu Sosyalist Grup da imzaladı

HAFTA başından bu yana Türkiye'de önemli tartışmalara yol açan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)'nin AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili açıklaması, AKPM toplantılarının son gününde geldi. AKPM, Türk delegasyonundaki CHP ve MHP'li üyelerin itirazlarına karşın yayınlanan bildiride Türk yargısına, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyma çağrısı yaptı.

SOSYALİST GRUP DA DESTEKLEDİ

BİLDİRİ metninde, kapatma davasına ilişkin yargı süreci ile ilgili olarak Komisyonun endişeli olduğu belirtildi. AKPM'deki 6 ana gruptan 5'inin başkanının imzaladığı bildiri iki hafta boyunca imzaya açık kalacak. Bildirinin grup başkanları tarafından imzalanması sembolik olarak gruplarını da bağlıyor. Bildiri CHP'nin de üyesi olduğu Sosyalist Grup tarafından da imzalandı. Bu durumda CHP'nin tavrının ne olacağı da merak konusu oldu. Sözkonusu bildiri, parti kapatma davaları açısından bir ilk olarak kayıtlara geçmiş oldu. Bildirinin resmi başlığı ve tam metni ise şöyle:

SAADET ORUÇ / STRASBURG

AK Parti ile ilgili yargı süreci Sayı 409:

Bu yazılı bildiri, altında imzası olanları bağlar. Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatılmasına ve üyelerinin 71'inin siyasetten yasaklanmasına ilişkin yargı süreci bizi endişelendirmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin bu talebi kabul edilebilir bulması bizi endişelendirmiştir.

Yargının bağımsızlığını tanıyarak örgütlenme ve ifade özgürlüğünün çoğulcu bir demokraside zorunlu olduğuna dikkat çekiyoruz. Siyasi partileri kurmak ve katılmak ve siyasi fikirleri ifade etmek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10 ve 11'inci maddeleri tarafından garanti altına alınmıştır. Bu, şiddet içermediği sürece Anayasal düzeni değiştirmeyi düşünmeye kadar varan fikirleri de içerir.

Türk adli ve yargı makamlarının AİHM içtihatlarına saygı göstermesini bekliyoruz. Siyasi parti kapatması ve bireylere siyasal yasaklar getirilmesi konusunda AİHM içtihatlarına saygı gösterilmesini bekliyoruz.

Türkiye'de siyasi parti kapatmalarına ilişkin bir geçmiş vardır. Parti kapatmalarına ilişkin bu davalar AİHM'de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu sonucu ile sonuçlanmıştır. 1995 ve 2001 yılında yapılan Anayasa reformları ve 2003 yılındaki siyasi partiler yasası reformlarına rağmen parti kapatma girişimleri devam etmektedir. Daha fazla reform gerekmektedir. Türkiye'nin demokratik reform sürecini takip etme konusundaki kararlılığının verdiği cesaretle, Türkiye'nin gecikmeksizin AİHM sözleşmesine tam uyum sağlayacak Anayasal ve idari reformları gerçekleştirmesi çağrısı yapıyoruz.

12 Eylül darbesinden sonra yayınlanan en sert bildiri

?Buna şaşırmamak gerekir'

AB uzmanı Dr. Cengiz Aktar, bildiriye 12 Eylül döneminden bu yana yapılan ilk sert bildiri yorumunu yaparak, ?12 Eylül'den sonra 1984'e dek Avrupa Konseyi kurumlarına katılmamız askıya alındı. Keza AB ile olan ilişkilerimiz son derece kötü seyreder oldu. Ortaklık Konseyi çalışmaz hale geldi. Bu bildiriye de şaşırmamak lazım.Böyle bir görüşü tetiklemek için yeterince neden var. Dolayısıyla şaşırmamak lazım. Bu bildiri, temsili demokrasinin iyi gitmediği anlamını taşır. Avrupalı ortaklarımız ister Avrupa Konseyi'nde, ister AB kurumlarında buna tepki göstereceklerdir' dedi. AB uzmanı Can Baydarol da bildirinin 12 Eylül'ün ardından en sert bildiri olduğu fikrine katıldığını belirterek ?Barroso da Türkiye'ye gelmeden bunu söylemişti' dedi.

ÖZLEM YILMAZ

?Konsey'in dostane uyarısı'

AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, bildirinin konseyin Türkiye'ye yaptığı ?dostane bir uyarı' olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, iktidar ve muhalefetin bu uyarıyı, Türkiye'nin üye olduğu, değerlerine inandığı kurumlarla ilişkiler açısından değerlendirerek eksikliklerin giderilmesi için çalışması gerektiğini bildirdi. Çavuşoğlu, ?Bağlayıcılığı yok ama ileride başka türlü yaptırımları olur' dedi. Çavuşoğlu, AKPM'in kriterlerini karşılamak doğrultusunda gereken adımların atılmaya devam edilmesi gerektiğini bildirdi. AKPM bildirilerinin 4 grup liderinin ortak mutabakatıyla oluşan bir metin olduğunu, Başkanlık Divanı'nda tartışılarak karar verildiğini belirten Çavuşoğlu, Konsey'in ilk defa bu şekilde bir bildiri yayımladığını anlattı. Çavuşoğlu, ?Bu kadar kişinin üzerinde çalışarak imzalaması gösteriyor ki, bu bildiri bireysel değil, birinin isteği üzerine de yayınlanmış bir metin değil' dedi.

KIYMET SEZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber