Ankara barajları ölü hacmin üzerine çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2008 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, Ankara'da Çamlıdere Barajı hariç diğer barajlardaki su seviyesinin son yağışların ardından ölü hacmin üzerine çıktığını belirterek, "Ankara barajlarında şu anda 155 milyon metreküp civarında birikmiş suyumuz var" dedi. Haydar Koçaker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde alınan yağışların Ankara'daki barajların su seviyelerini arttırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Çamlıdere Barajı hariç diğer barajların tümü son yağışların ardından ölü hacmin üzerine çıktı. Ankara barajlarında şu anda 155 milyon metreküp civarında birikmiş suyumuz var. Ama Çamlıdere Barajı'nda henüz su alma ağzının altındaki seviye dolmadı. Orada 30 milyon metreküp civarında bir eksiğimiz var. Kentin günlük su kullanımı ortalama 800 bin metreküp olarak gerçekleşiyor. Ama yaza doğru gidiyoruz, buharlaşmanın da artacağını hesaplarsak ortalama 1 milyon metreküp civarına yükselirse su kullanımı, bu miktarın Ankara'ya 5-6 ay yeteceğini söyleyebiliriz." Kentte, yağışlı günlerde yeşil alanların sulanmaması nedeniyle günlük su kullanımında önemli düşüşler yaşandığını belirten Koçaker, "Tasarruf diyoruz. Vatandaşın da belki kulağını tırmalıyor ama tasarruftan bahsetmemek için bu bilincin herkesin aklına yerleşmesi gerekiyor" dedi.

"VATANDAŞLAR TEREDDÜT YAŞAMASIN"

Koçaker, tüm ilgililerin Kızılırmak suyunun bir an önce "musluklara ulaşması" için yoğun çaba gösterdiğini söyledi.

Kızılırmak'tan Ankara'ya su getirilmesi çalışmasının, geçen yıl Nisan ayında başladığını anımsatan Koçaker, 3 ayrı boru hattının toplam uzunluğunun 375 kilometre olduğunu belirtti.

Kış şartları, işin kapasitesinin büyüklüğü ve mesafenin uzaklığı nedeniyle bazı zorluklar yaşandığına dikkati çeken Koçaker, "Ümit ediyorum, Nisan ayı sonu itibariyle Kızılırmak suyu önce Çamlıdere Barajı'ndaki su ile buluşup harmanlanıp, sonra da İvedik Arıtma Tesisleri'ne oradan da musluklara ulaşmış olacak" diye konuştu. Kızılırmak suyunda normal içme suyu standartlarının üzerinde sülfat bulunduğunu hatırlatan Koçaker, "Normal standartta üst sınır 250, burada ise 270, 330, 340 seviyelerinde oynama oluyor. Çamlıdere barajındaki su ile birleştirilmesindeki amaç bu oranın 250'nin altına çekilmesi" diye konuştu.

"Vatandaşlarımızın tereddüt yaşamalarına gerek yok" diyen Koçaker, "Bu sülfat seviyesindeki bir su rahatlıkla içme ve kullanma suyu olarak kullanılabilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber