42 Gişe Memurundan Tazmin Edilen Para, Hesaplara Geri Yatırıldı

1998 ve 1999 yılında Boğaziçi Köprüsü'ndeki KESK'li gişe memurları iş bırakınca araçlar köprüden ücretsiz geçmişti. Bunun üzerine eyleme katılan memurlara kamu zararı çıkarılmış ve zarar maaşlarından tazmin edilmişti. İç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine KESK AİHM'e başvurmuştu. AİHM 17 Temmuz 2007 tarihli kararıyla sözleşmenin ihlal edildiğine karar vermişti. KESK bugün yaptığı açıklamada, bu karar üzerine Devletin, tazminat olarak aldığı parayı memurların hesabına geri yatırdığını belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2008 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Köprüsü'nde 1998 ve 1999 yıllarındaki iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemlerine ilişkin Yapı-Yol Sen'in Karayolları Genel Müdürlüğüne faiziyle ödediği ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) aksi yöndeki kararı uyarınca tekrar sendika hesabına yatırılan para, yarın 42 gişe memuruna manevi tazminat olarak dağıtılacak.

KESK'e bağlı Yol, Yapı, Altyapı, Bayındırlık ve Tapu Kadastro Kamu Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen) Merkez Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, KESK kararlarına dayalı olarak 1998 ve 1999 yıllarında Boğaziçi Köprüsü'nde gişe memurlarının iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemleri yaptığı ve araçların köprüden ücretsiz geçtikleri hatırlatıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğünün, kamu görevlilerine, ?kamu zararını tazmin edin? çağrısı yaptığı ve kamu görevlilerinin bu çağrıyı reddetmesi üzerine idarenin, Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemelerinde ?alacak? davaları açtığı anımsatılan açıklamada, ?Eylemin, anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan meşru bir sendikal eylem olduğu yolundaki sendikamızın savunması kabul görmedi ve idarenin istediği tazminatın gişe memurlarından tahsiline hükmedildi? denildi.

Temyizde de Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin, Üsküdar Asliye Hukuk mahkemelerinde alınan kararları onadığı bildirilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

?İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine, sendikamız Yapı-Yol Sen tarafından yapılan başvurular sonucu AİHM, 17 Temmuz 2007 tarihli kararıyla, toplanma ve örgütlenme hakkına dair sözleşme hükmünün ihlal edildiğine, sendika ve örgütlenme hakkına müdahalenin demokratik bir toplum için gerekli olmadığına karar verdi. Mahkeme, sözleşme ile korunan toplanma ve örgütlenme hakkı, bu haklardan etkili bir şekilde faydalanmasını teminen gerekli düzenlemeleri yapmak üzere devlete pozitif yükümlülük getiriyor. Sonuç olarak mahkeme, çalışma koşullarını savunmak amacıyla üyesi oldukları sendika tarafından düzenlenen toplu eyleme ve barışçıl gösteriye katılma hakkını kullanan gişe memurlarının tazminatla sorumlu tutulmasının, sözleşmenin ihlali anlamına geldiğine karar verdi.?

Üsküdar Asliye Hukuk mahkemelerinde sonuçlanan ve Yargıtay 4. Hukuk Dairesince onanan karar gereğince, Karayolları Genel Müdürlüğünü zarara uğratma karşılığı sendikanın faiziyle birlikte ödediği paranın, AİHM'in 17 Temmuz 2007 tarihli kararı gereğince, yasal faiziyle 42 gişe memuruna manevi tazminat olarak ödenmek üzere sendika hesabına yatırıldığı ifade edilen açıklamada, paranın yarın, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un da katılacağı bir basın toplantısının ardından 42 gişe memuruna verileceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber