Devlet hastaneleri, bilimsel yayında tıp fakülteleriyle yarışıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Nisan 2008 08:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bilimsel yayın yapan kurumların başında gelen Ankara Numune Hastanesi'nin Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, yoğun işe rağmen 100 civarında doçentin bilime katkı sağladığını söylüyor.

25 yıllık çalışmaları inceleyen TÜBİTAK'ın araştırmasına göre, tıp alanında yapılan 60 bin yayının yüzde 10'u devlet hastanelerine ait. Yayın açısından Ankara Numune Hastanesi ilk sırada.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin bilime katkılarını araştırdı. 25 yıllık bilimsel çalışmaların incelendiği araştırmanın sonuçlarına göre, klinik tıp alanında yapılan yaklaşık 60 bin bilimsel yayından yüzde 10'u devlet hastanelerine ait. Bazı devlet hastaneleri bilimsel yayında tıp fakültelerini bile geride bırakmış. Ankara Numune Hastanesi bin 147 bilimsel yayın ve yüzde 17'lik bilime katkı payıyla Uludağ, Pamukkale, Dicle, Trakya, Atatürk, Osmangazi, Gaziantep, Erciyes, İnönü, Ondokuz Mayıs üniversitelerinin tıp fakültelerini geçiyor. 555 yayını ve yüzde 8'lik bilime katkı oranıyla Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi de bilimsel yayınlarıyla birçok tıp fakültesinin önünde. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal, Haydarpaşa Numune gibi hastaneler de yüzde 5'in üzerindeki bilime katkı oranlarıyla dikkat çekiyor.

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, yoğun iş ve hizmet ortamında bilimsel araştırmalara büyük önem verdiklerini belirterek, "Bizim doktorlarımız birinci sınıf uluslararası dergilerde yayın yapıyor. 100'ün üzerinde doçentimiz var. Burada kendini yenilemeyen, bilime katkı yapmayan uzun süre çalışamaz, daha doğrusu biz çalıştırmayız." dedi. Hastanede asistan eğitimi verildiği için doktorların kendilerini sürekli yenilemek zorunda olduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Koç, şöyle konuştu: "Doktorları uluslararası kongrelere göndererek veya para ödülü vererek de teşvik ediyoruz. Bizim hastanemiz, iddia ediyorum, son yıllardaki performansı dikkate aldığımızda Ankara, İstanbul ve İzmir'in dışındaki bütün tıp fakültelerinden daha fazla bilim üretiyor."

TÜBİTAK'ın hazırladığı rapora göre, Türkiye'de son 25 yılda bütün bilim dalları dikkate alındığında toplam 180 bin civarında yayın yapılmış. Bu yayınların 59 bin 198'i (yüzde 33) klinik tıp alanında. Klinik tıbbı yüzde 12 ile kimya, yüzde 9 mühendislik, yüzde 6 fizik ve yüzde 5'lik oran ile biyoloji takip ediyor. Türkiye'de en az yayın yapılan alan ise astrofizik, iktisat, eğitim ve hukuk. Bu alanların bilimsel yayın indeksindeki payı yüzde 1. Hukukçular sadece 22 bilimsel yayınla sonuncu oldu. Türkiye'nin bilimine en fazla katkı yapan üniversite, yüzde 9,5'lik katkı oranıyla Hacettepe Üniversitesi olurken bu üniversiteyi yüzde 7,8 ile İstanbul Üniversitesi ve yüzde 5,7 ile Ankara Üniversitesi izledi.

Tıp alanında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bin 147 yayınla bilime yüzde 17,9'luk katkı sağladı. Numune Hastanesi'ni 555 yayını ile Yüksek İhtisas Hastanesi, 508 yayını ile Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi, 377 yayını ile Şişli Etfal Hastanesi izledi. Bazı tıp fakültelerinin bilimsel yayınları ise şöyle: Hacettepe (5 bin 367), İstanbul (4 bin 367), Ege (bin 949), Erciyes (bin 139), Erzurum Atatürk (1.047), Uludağ (920), Pamukkale (448), Dicle (787) Fırat (684).

Tuncer Çetinkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber