Bilgisayar mezunları yazılım ve donanım arasında mağdur oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Teknik Meslek Lisesi Bilgisayar bölümü mezunları, diplomalarında mezun olduğu alan bilgisayar yazdığı için yazılım veya donanımla ilgili iş başvurularında mağdur oluyor.

Gençlere mesleki eğitim vermek üzere açılan Anadolu Teknik Meslek Lisesi, bilgisayar, elektrik, elekronik gibi farklı alanlarda bir yılı hazırlık olmak üzere 5 yıl eğitim veriyor. 1995 yılına kadar mezun olan öğrencilerin diplomalarında alan bölümünde bilgisayar yazarken daha sonra donanım ve yazılım olarak ayrıldı. Diplomasında bilgisayar yazanlar gerek Türkiye İş Kurumu'na gerekse firmalara iş başvurusu yaparken diplomalarında yazılım veya donanım ayrı ayrı yazılmadığı için mağduriyet yaşıyor. Eğitimciler diplomasında bilgisayar yazanların hem donanım hem de yazılım dersleri gördüğünü belirterek her ikisini de kapsadığını, gerek İşkur'un gerekse firmaların bu öğrencilerde yazılım veya donanım ayrımı yapmasına gerek olmadığını vurguluyor.

2000 yılında İzmir'de Anadolu Teknik Meslek Lisesi'nden mezun olan ve diplomasında mezun olduğu alan kısmında bilgisayar yazan Fatih Ergül, bu mağduriyeti yaşayanlardan. Petkim'in personel alımında İşkur'a müracaat etmek istediğini anlatan Ergül, "Ancak firma yazılım veya donanım ayrımı istiyormuş. İşkur'daki görevliler ben her iki alan derslerini de görmeme rağmen başvurumu kabul etmediler. Diplomada bilgisayar yazması her iki alanı da kapsıyor. Binlerce insanın diplomasında bilgisayar yazıyor. İşsizliğin had safhada olduğu dönemde o insanlar da iş başvurusunda geri çevrilebilir. Bu tür aksaklıkların kurumlar arasında bilgilendirme yapılarak ortadan kaldırılması gerekir." dedi.

Çukurova Elektrik Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Saim Köylüoğlu ise eskiden öğrencilerin diplomalarında bilgisayar yazdığını ancak kredili sisteme geçişle birlikte bunun yazılım ve donanım diye ayrıldığını, şimdi ise bilişim teknolojileri şeklinde ifade edildiğini söyledi. Köylüoğlu, diplomasında bilgisayar yazan öğrencilerin iş başvurusu sırasında mağdur olmaması için okuluna müracaat ederek "yazılım ve donanım görmüştür" şeklinde belge almasının ortaya çıkacak mağduriyeti gidereceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber